Viedokļi E-Polā

Lauksaimnieki pozitīvi vērtē ieceri par vienotas pārtikas kvalitātes shēmas Eiropā izveidi

Ingrīda Mičāne, Leta
18.04.2011

Lauksaimnieki atzinīgi vērtē ieceri izveidot Eiropas Savienībā (ES) vienotu pārtikas produktu kvalitātes shēmu, jo tas ļaus attīstīties mājražošanai, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja lauksaimnieku organizāciju pārstāvji.

Pagājušonedēļ ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Luksemburgā Latvija izteica priekšlikumu Eiropas Parlamenta regulai par lauksaimniecības produktu kvalitātes shēmām, akcentējot, ka lietderīgi būtu izveidot vienotu pārtikas kvalitātes shēmu "ražots savā saimniecībā". Tādēļ jānosaka vienoti kritēriji Eiropas līmenī, piemēram, saimniecībā iegūto izejvielu procentuālais sastāvs gala produktā, ražošanas posmi, kurus atļauts veikt ārpus saimniecības, kā arī jāparedz iespēja katrai dalībvalstij noteikt savas specifiskās kvalitātes prasības. Tiek debatēts arī par vienota logo izveidi.

"Ideja par vienotas pārtikas kvalitātes shēmas "ražots savā saimniecībā" izveidi ir atbalstāma. Tā ir tā saucamā mājražošana, kas nav nekas jauns Latvijā. Patlaban gan mājražošanas likumiskā puse ir diezgan nesakārtota un neskaidra," norādīja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) izpilddirektore Linda Bille, akcentējot, ka būtisks jautājums ir mājražotāju saražotās produkcijas realizācija.

"Patlaban mājražotāji nedrīkst apvienoties kooperatīvā un kopīgi realizēt savās saimniecībās saražoto gala produktu, taču regulu interpretācija nav viennozīmīga. Šo jautājumu vajadzētu risināt vienotas pārtikas shēmas izveides kontekstā, jo mazo ražotāju apvienošanās kopīgai realizācijai samazina izmaksas un ir viens no labākajiem kooperācijas piemēriem. Varētu domāt arī par vienota logo jeb preču zīmes izveidi, taču ar to jābūt uzmanīgiem, jo Latvijā preču zīmju ir daudz un patērētājs dažkārt nemaz nezina un necenšas iedziļināties, ko katra no tām nozīmē," sacīja Bille.

Arī organizācijas "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja norādīja, ka vienota pārtikas kvalitātes shēma pozitīvi ietekmētu saimniecību mājražoto produktu noietu.

"Tā veicinātu svaiga vietējā izejmateriāla izmantošanu un neradītu galaprodukta cenas sadārdzinājumu transporta un citu izmaksu dēļ. Vienota shēma visā Eiropā būtu efektīvs veids, kā atpazīt mājražotos, vietējas izcelsmes produktus no lauku saimniecībām, un veicinātu produktu marķēšanu, atpazīstamību, legālu tiešo tirdzniecību utt.," sacīja Dzelskalēja.

ZSA atbalsta arī Latvijas pozīciju par nepieciešamību izstrādāt vienotu logo preces atpazīstamības veicināšanai visā ES, vienlaikus nosakot savā saimniecībā iegūto izejvielu procentuālo sastāvu gala produktā, kā arī nosakot ražošanas posmus, ko atļauts veikt ārpus saimniecības.

Leta

x

Paroles atgadināšana