Viedokļi E-Polā

Latvijas lauksaimniekiem tiešie maksājumi nedrīkst būt zemāki par 200 eiro par hektāru

Ilze Vabole, AgroPols
04.07.2011

Latvijas lauksaimniekiem tiešie maksājumi nedrīkst būt zemāki par 200 eiro par hektāru, to 1. jūlijā tikšanās laikā uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, pārrunājot valsts turpmāko rīcību ES lauksaimniekiem izdevīgāku maksājumu panākšanai, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. J.Dūklavs informēja, ka Zemkopības ministrija un lauksaimnieki nepiekrīt Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumam par tiešo maksājumu izlīdzināšanu 2014.-2020. gadam. Ministrs uzsvēra, ka EK nav ņēmusi vērā jau iepriekš izdiskutētos un apspriestos objektīvos kritērijus, bet gan piedāvājusi minimāli pārdalīt finansējumu starp dalībvalstīm.

„Tādējādi tiek diskriminēti Latvijas zemnieki ES kopējā tirgū, tā veidojot nevienlīdzīgu konkurenci un pat apdraudot mūsu lauksaimniecības nozaru turpmāku pastāvēšanu”, atzina J.Dūklavs.

Jau ziņots, ka EK piedāvā veikt minimālu finansējuma pārdali no tām ES dalībvalstīm, kuras tagad saņem virs vidējā ES tiešo maksājumu līmeņa (269 eiro par hektāru) uz tām dalībvalstīm, kuras saņem zem ES vidējā tiešo maksājumu līmeņa. Lai gan EK savā priekšlikumā precīzi nenosauc konkrētu finansējuma apjomu, ko ES dalībvalstu lauksaimnieki saņemtu par vienu hektāru, pēc Zemkopības ministrijas provizoriskiem aprēķiniem, kuri veikti pēc EK piedāvātās metodikas, nozīmē to, ka Latvijas lauksaimnieki papildus jau esošajiem tiešajiem maksājumiem saņemtu klāt tikai apmēram 50 eiro. Šobrīdtieši Baltijas valstu - Latvijas, Lietuvas un Igaunijas - zemnieki saņem viszemākos maksājumus  starp ES dalībvalstīm. Arī Ministru prezidents sarunā uzsvēra, ka Latvijas lauksaimniekiem tiešie maksājumi nedrīkstētu būt zemāki par 200 eiro par hektāru.

„Vienmēr esmu paudis Latvijas nostāju šajā jautājumā un nekad no tās neatkāpšos – tiešo maksājumu sistēmai pēc 2013. gada ir jābūt taisnīgai un godīgai pret visu Eiropas Savienības dalībvalstu lauksaimniekiem. Tāpēc turpināsim uzstāt, lai EK ievēro taisnīguma un godīguma principu šajā tiešo maksājumu sadalē, lai mūsu lauksaimnieki būtu līdzvērtīgi konkurenti pārējo dalībvalstu lauksaimniekiem”, teica zemkopības ministrs. Jau tuvākajā laikā zemkopības ministrs iecerējis tikties ar Lietuvas un Igaunijas lauksaimniecības ministriem, lai lemtu par kopīgu sadarbību lauksaimniekiem pieņemama lēmuma panākšanai.

Gala lēmumu par ES daudzgadu budžetu pieņems ES dalībvalstu Ministru prezidenti, ņemot vērā Eiropas Padomes un Eiropas Parlamenta viedokli.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana