Ārzemju tirgos

Pār Lietuvas piena industriju antibiotiku atliekvielu atklāsmes ēna.

Andris Bebrs, AgroPols
13.08.2009

Vairāku lielo Lietuvas ražotāju izstrādājumos konstatēta tetraciklīna grupas antibiotiku klātbūtne. Cerams, ka Latvijas zemnieki neriskēs ar visas nozares ekporta iespējām, un mūsu piensaimniecībai šāds risks vairs nedraud.


Lietuvas piena produktu eksporta tirgus apdraudēts.  
Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests paziņojis, ka no septembra vidus neielaidīs valstī dažus Lietuvā ražotus piena produktus, kuru sastāvā esot atrastas antibiotikas. Tetraciklīna grupas antibiotiku klātbūtne konstatēta vairāku lielo Lietuvas ražotāju izstrādājumos - kompānijas "Pieno žvaigždes" Mažeiķu pienotavā ražotajā biezpienā "Svalia", uzņēmuma "Rokiškio sūris" filiāles "Rokiškio pienas" krējumā, Ukmerģes pienotavas biezpienā "Kasdien" un "Žemaitijos pienas" Telšu filiāles sviestā "Žemaitijos". Minēto ražotņu produkciju Krievijā nedrīkstēs ievest no 17.septembra.

Uzņēmumi nav varējuši kategoriski noliegt šādu iespējamību. Kā skaidrojis kompānijas "Rokiškio sūris" vadītājs Daļus Trumpa, tetraciklīna grupas antibiotikas piena produktos var nonākt tikai vienā ceļā - ja zemnieki ar šiem medikamentiem ārstē lopus. "Pašā ražošanā šādas vielas nekādā ziņā netiek lietotas. Pienu mēs pārbaudām regulāri, tomēr ne jau katru dienu, jo šādas analīzes ir ļoti dārgas," viņš piebildis.

Lietuvas Pārtikas un veterinārijas dienests izteicis gatavību pierādīt, ka Lietuvas ražotāju produkcija ir derīga lietošana. Tas uzskata, ka runa ir par tehniska rakstura problēmām un, ja arī tās neizdosies atrisināt jau tuvākajā laikā, sarežģījumi neieilgs vairāk par mēnesi.

Līdz šim noņemtajos paraugos Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nav konstatējis antibakteriālo līdzekļu atliekvielas Lietuvā ražotajos piena produktos, aģentūrai LETA pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere. PVD antibakteriālo līdzekļu atlieku kontroles programmas ietvaros regulāri veic gan vietējo, gan ievesto, tostarp no Lietuvas, piena produktu laboratoriskās pārbaudes.

Bet Lietuvas Pārtikas un veterinārijas dienestam jaunas rūpes. Šobrīd produkcija Krievijā apturēta. "Tiek noskaidrots, kā tas varēja notikt un vai cita no Lietuvas ievestā produkcija nav piesārņota. Tikmēr mūsu dienests veicis pārbaudes uzņēmumos, un provizoriskie rezultāti liecina, ka šobrīd tāda piesārņojuma nav," norādījis dienesta pārstāvis Egidijs Simonis.

"Lai novērstu līdzīgus gadījumus, pastiprināta arī citu piena pārstrādes uzņēmumu kontrole - tiek veiktas papildu pārbaudes, vērtētas uzņēmumu paškontroles sistēmas, pārbaudīti gan piena, gan tā izstrādājumu laboratorijas analīžu dati," viņš sacījis.

Pārbaužu rezultātus līdz nedēļas beigām paredzēts nodot Krievijai. Lietuva tai varētu arī sniegt garantijas par iespējamo zaudējumu atlīdzību gadījumā, ja pārbaudītajos produktos tiktu atrastas kaitīgas vielas.

Ja Lietuvas institūciju argumenti tomēr nepārliecinātu Krievijas pusi, tas būtu visai smags trieciens Lietuvas piena pārstrādātājiem, jo Krievijas īpatsvars Lietuvas piena produktu eksportā ir visai prāvs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana