Ārzemju tirgos

Netiešs brīdinājums Latvijas piena ražotājiem - piens ar antibiotiku atliekvielām nedrīkst nonākt tirgū

Andris Bebrs, AgroPols
18.08.2009

Pagājušajā nedēļā rakstījām, ka Krievija no pirmdienas, 17.augusta nolēmusi apturēt vairāku Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumu produktu importu. Atrastu antibiotiku atliekvielu dēļ. Nu tas patiešām noticis. Ticēsim, ka Latvijas piena ražotāji savās saimniecībās ar antibiotikām ārstēto dzīvnieku pienu pārstrādei nepārdod, bet utilizē nekaitīgā veidā


Pagājušajā nedēļā rakstījām ("Pār Lietuvas piena industriju antibiotiku atliekvielu atklāsmes ēna.
")
, ka Krievija no pirmdienas, 17.augusta nolēmusi apturēt vairāku Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumu produktu importu. Atrastu antibiotiku atliekvielu dēļ.
Nu tas patiešām noticis. Tajā pašāl laikā Krievijas puses atkal uzsvērusi, ka tam nav sakara ar kādu tirdzniecības politikas maiņu. Un tās ir tikai rūpes par Krievijas patērētāju interešu aizsardzību no produkcijas, kura var būt kaitīga veselībai.
Pēc Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta preses sekretāra Alekseja Aleksejenko
teiktā, jau šobrīd izveidota dienesta speciālistu grupa, kura ir gatava doties uz Lietuvu, lai pārbaudītu piena pārstrādes uzņēmumus, kuri ir ieinteresēti eksportēt savu produkciju uz Krieviju.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p> 
Varam cerēt, ka tas patiešām atbilst patiesībai.
Katrā ziņā - tā ir salīdzinoši laba ziņa - kvalitatīvu produktu ražojošām piena pārstrādes sistēmām nevajadzētu būt pamata satraukumam par tirdzniecības ierobežojumiem. 
Ticēsim, ka Latvijas piena ražotāji savās saimniecībās ar antibiotikām ārstēto dzīvnieku pienu pārstrādei nepārdod, bet utilizē nekaitīgā veidā.  
Pretējā gadījumā papildus grūtības var rasties faktiski visam piena ražošanas sektoram. Ja ne citādi - tad atkal pastiprinot savāktā piena kontroli, palielinot analīžu izmaksas, un tādējādi samazinot sektora kopējās peļņas gūšanas iespējas.
Viss jau šajā pārtikas ķēdē ir saistīts...

AgroPols

x

Paroles atgadināšana