Ārzemju tirgos

Lielbritānijā aicina pārskatīt ar ĢMO atzīšanu saistītos jautājumus

Agnese Krieviņa, AgroPols
27.08.2009

Defra

un Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūra (FSA) veikusi kopēju pētījumu par globālo ĢM kultūraugu ražošanas tendenču un ES ĢM kultūraugu atzīšanas regulējuma ietekmi uz lopkopības sektoru, rezultātus apkopojot nesen publicētajā ziņojumā. Pētījums veikts, jo ĢMO atzīšanas temps un nulles iecietības politikas īstenošana ES rada bažas, ka tie varētu likt šķēršļus nepieciešamās lopbarības importam Lielbritānijā. Bažas saistās ar to, ka galvenajās importētājvalstīs var tikt atļauta un uzsākta jaunu, ES vēl neatzītu ĢM kultūraugu audzēšana. Tāpat tas rada risku, ka to klātbūtne var tikt atrasta importam atļautajos ĢM kultūraugos.

Šobrīd Lielbritānijas lopkopības sektors ir atkarīgs no importētās sojas lopbarības - 90% un pat vairāk nāk no Brazīlijas un Argentīnas, šīm valstīm 2007./2008. gadā importējot 3 milj. t. Ja šīs piegādes tiek pārtrauktas, rastos nopietnas negatīvas sekas lopkopības sektorā, kas varētu ietekmēt patērētāju cenu līmeni, jo iespējas ievest soju no citām valstīm ir ierobežotas. Savukārt citas olbaltumvielas alternatīva izmantošana saistās ar augstākām izmaksām, kas mazinātu ražošanas efektivitāti. Tāpat, ņemot vērā, ka ĢM sojas īpatsvars turpina augt (Argentīnā 94%, Brazīlijā vismaz 65% no kopējās sojas ražošanas), ir pamats bažām, ka ne tikai Lielbritānijas lopbarības sektors, bet arī pārtikas sektors jau nākamajos 1-2 gados nespēs saglabāt pašreizējās sojas piegāžu apjomus.

Ziņojumā mērķis ir veicināt racionālāku lēmumu pieņemšanu attiecībā uz ĢMO, samērojot drošības jautājumus ar tirgus interesēm, tajā skaitā pārskatīt šobrīd ES neatzīto ĢMO minimālo klātbūtni masveida tirdzniecības produktos.

Detalizētāka informāciju par šo ziņojumu atrodama:

http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/foodmattergmreport.pdf.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana