Ārzemju tirgos

Zemeņu cenas zemas, taču platības pieaug

Agnese Krieviņa, AgroPols
11.09.2009

Nīderlandē zemeņu cenas šāgada pirmajos sešos mēnešos bijušas zemas, kas saistīts ar eksporta apjomu sarukumu un pastiprinātu Spānijas konkurenci. Pēdējā laikā gan cenas nedaudz kāpušas, taču kopumā 2009. gadā cenu tendence saglabājas vāja.

Nīderlandē zemenes tiek audzētas plēves tuneļos uz lauka un arī zem stikla. Platības zem stikla nepārtraukti ir augušas, jo daudzi siltumnīcu produkcijas ražotāji pārgājuši tieši uz zemeņu ražošanu. Valstī zemenes tiek tirgotas gandrīz cauru gadu, savstarpēji saskaņojot lauka un siltumnīcu ražas secību. Pēdējos gados palielinājušies arī zemeņu ražošanas apjomi, pērn sasniedzot 42,2 tūkst. t.

Puse no saražotā apjoma tiek eksportēta, un eksports uz Beļģiju, Lielbritāniju un Vāciju veido 70% no kopējā eksportētā apjoma. Šāgada pirmajā pusē zemeņu eksporta apjomi samazinājās par 10%, jo raža aizkavējās un pasliktinājās arī ekonomiskā situācija.

Tiek prognozēts, ka zem stikla audzēto zemeņu platības turpinās palielināties, jo kopumā dārzkopības sektoros nav daudz iespēju gūt peļņu. Šis apstāklis arī liek sektoram meklēt jaunas noieta iespējas gan vietējā, gan eksporta tirgos, allaž paturot prātā, ka kvalitāte ir ļoti svarīgs faktors, kas nosaka veiksmi šajā tirgū.

Avots: “Agra Europe”, Nr. 2376, 28.08.2009.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana