Ārzemju tirgos

Eiropas Piensaimnieku asociācijas ģenerālsekretārs norāda uz pakāpenisku situācijas uzlabošanos ES piena tirgū

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
02.10.2009

Par situācijas uzlabošanos kopumā liecina fakti, ka visiem galvenajiem piena produktiem - sviestam, vājpiena pulverim, pilnpiena pulverim, sieram - cenas - kaut minimāli, tomēr pieaugušas. Tāpat pēdējos divos mēnešos, kaut arī nedaudz, tomēr palielinās piena iepirkuma vidējā cena ES.


Patlaban vērojama pakāpeniska situācijas uzlabošanās Eiropas Savienības (ES) piena tirgū, tiekoties ar Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktori Rigondu Lerhi, atzinis Eiropas Piensaimnieku asociācijas ģenerālsekretārs Jāps Kleibeukers.

Eiropas Piensaimnieku asociācijas ģenerālsekretārs ar ZM speciālistiem pārrunāja situācijas attīstību ES piena tirgū, norādot, ka tirgus dati liecina par situācijas uzlabošanos kopumā. Par to liecina fakti, ka visiem galvenajiem piena produktiem - sviestam, vājpiena pulverim, pilnpiena pulverim, sieram - cenas pieaugušas minimāli. Tāpat pēdējos divos mēnešos, kaut arī nedaudz, tomēr palielinās piena iepirkuma vidējā cena ES.

Iztirzājot nesenos Eiropas Komisijas ierosinājumus par atbalsta pasākumiem piena sektoram, Kleibeukers uzsvēra, ka pašreizējie Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) rīcībā esošie instrumenti - intervence, piena kvotu sistēma un eksporta kompensācijas - ir pietiekami, lai spētu tikt galā ar smago situāciju tirgū.

"Nevajadzētu apšaubīt KLP "veselības pārbaudes", jo Eiropas Komisijai ļoti rūpīgi jāizvērtē iespējamie intervences krājumu pārdošanas varianti," sacīja Kleibeukers.

Eiropas Piensaimnieku asociācija pārstāv Eiropas piena pārstrādes nozari un risina nozares problēmas ciešā sadarbībā ar Eiropas Komisiju.

Kleibeukers Latviju apmeklēja Baltijas valstu vizītes gaitā.

ZM informatīvajā ziņojumā "Par ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes 2009. gada 7. septembra sanāksmē izskatāmajiem jautājumiem" teikts, ka šī gada maijā Latvijā bija viszemākā piena iepirkuma cena, salīdzinot ar citām dalībvalstīm.

Piena iepirkuma cena Latvijā pazeminās jau kopš 2008. gada sākuma un 2009. gada sākumā jau bija noslīdējusi zem ražošanas pašizmaksas līmeņa. Šī gada jūnijā iepirkuma cena bija 0,11 lati kilogramā jeb 15 eiro centi par kilogramu. Šāda cenu samazinājuma dēļ liela daļa piena ražotāju nonākuši ilgstošās finansiālās grūtībās, jo īpaši attiecībā uz kredītu atmaksāšanu.

Piemēram, Lietuvā piena iepirkuma cena bija 0,114 lati (0,163 eiro) par kilogramu, Igaunijā - 0,138 lati (0,197 eiro) par kilogramu, Vācijā - 0,157 lati (0,224 eiro) par kilogramu, Zviedrijā - 0,154 lati (0,22 eiro) par kilogramu.

Latvijas piena produktu eksports uz trešajām valstīm 2009. gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar attiecīgo 2008. gada laikposmu, kopumā ir ievērojami samazinājies - par 20% apjomā un par 52% vērtības izteiksmē. Savukārt, salīdzinot eksporta rādītājus 2009. gada pirmajā pusgadā ar 2008. gada otrā pusgada rādītājiem, Latvijas kopējais piena produktu eksports uz trešajām valstīm samazinājies vēl vairāk - apjoma izteiksmē par 44% un vērtības izteiksmē par 61%. Eksports samazinājies visās produktu grupās.

Latvijas uzņēmumi 2009. gadā izmanto eksporta kompensācijas un līdz šī gada 1. augustam bija izsniegtas 75 eksporta licences sieru, skābā krējuma, saldā krējuma un piena pulveru eksportam uz trešajām valstīm. Līdz 1. augustam izmaksātas eksporta kompensācijas 129 318 lati par piena produktu eksportu uz Uzbekistānu, Krieviju, Alžīriju un Azerbaidžānu.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana