Ārzemju tirgos

Lietuvas lauksaimnieki plāno izveidot lielu piena pārstrādes ražotni

Leta-Nozare
15.10.2009

Lietuvas lauksaimnieku plānos ir izveidot ražotni, kur dienā spēs pārstrādāt līdz 1200 tonnām piena, intervijā "Latvijas Avīzei" saka Lietuvas zemkopības ministrs Kazimirs Starkēvičs.

Viņš neredz iemeslu, kādēļ Latvijas lauksaimnieki tajā nevarētu piedalīties. Šī rūpnīca būs kooperatīva īpašumā.

Starkēvičs stāsta, ka vēl nesen Lietuvā bija zemākā piena iepirkuma cena - 15 vai 16 eiro centi par kilogramu. Tagad iepirkuma cenas pieaugušas par 20%. Ne tādēļ, ka pārstrādes uzņēmumiem būtu laba sirds. Lietuvā ir tikai četri liela piena pārstrādātāji, un zemās iepirkuma cenas noteica apstāklis, ka lauksaimnieki nav kooperējušies, skaidro ministrs.

Viņaprāt, Latvijā situācija ir labāka, jo kooperācija ir veiksmīgi attīstījusies. Tā kā Lietuvā lielākā daļa piensaimnieku nav saistīti ar kooperatīviem, jebkuras grūtības piena nozarē, kas saistītas ar gatavās produkcijas noietu, tiek uzgrūstas uz lauksaimnieku pleciem, samazinot iepirkuma cenas. Krīzei tomēr ir savas priekšrocības - lauksaimnieki sākuši domāt par kooperāciju un sava piena pārstrādes uzņēmuma būvniecību, kur ražos Lietuvai jauna veida produkciju, kas tirgū šobrīd ir pieprasīta, tas ir, piena pulveri, stāsta ministrs.

Plānots izveidot ražotni, kur dienā spēs pārstrādāt līdz 1200 tonnām piena.

Lietuva piena ražošanas kvotu izpilda tikai par 84%, tas nozīmē, ka iespējas ražot vēl ir. Vienlaikus Lietuvā samazinās slaucamo govju skaits, jo lauksaimnieki neredz nākotni. Ja tā turpināsies, piena nozarē strādājošo kļūs aizvien mazāk, prognozē ministrs.

Viņaprāt, Baltijas valstīm ir jāstrādā kopā. "Galvenais, lai lauksaimnieki būtu ieguvēji," saka Starkēvičs.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana