Ārzemju tirgos

Lietuvas zemkopības ministrs tur aizdomās piena pārstrādātājus un tirgotājus par vienošanos paaugstināt cenas

Leta-Nozare
10.11.2009

"Salīdzinot cenas zemnieku tirdziņos, redzam, ka piena produktiem tās nav cēlušās tik strauji, kā to šobrīd tirdzniecības tīklos mēģina panākt tirgotāji un pārstrādātāji," norādījis Lietuvas zemkopības ministrs Kazis Starkevičs. Pēc viņa teiktā, par sava veida indikatoru varētu kalpot arī lielveikalos izvietotie automāti, kur piena produktu cenas arī nav cēlušās tādā mērā.


Lietuvas zemkopības ministrs tur aizdomās piena pārstrādātājus un tirgotājus par vienošanos paaugstināt cenas

Lietuvas zemkopības ministrs Kazis Starkevičs apsver iespēju vērsties Konkurences padomē, lūdzot noskaidrot, vai piena padārdzināšanās veikalos nav saistīta ar vienošanos starp piena pārstrādātājiem un tirgotājiem, vēsta Lietuvas radio.


Šādu pieņēmumu kategoriski noliedzis vienas no lielākajām piena pārstrādes kompānijām - "Pieno žvaigždes" - vadītājs Lins Sasnausks.


"Ir pazīmes, kas liek domāt, ka tādas vienošanās Lietuvā ir iespējamas," izteicies ministrs, kas jūlijā jau lūdza Konkurences padomi uzmanīgi izpētīt situāciju piena tirgū. Viņš atzinis, ka nesaskata objektīvus iemeslu, kāpēc dažos tirdzniecības centros atsevišķi piena produkti kļuvuši pat par 20% dārgāki.


Starkevičs pieļāvis iespēju, ka pārstrādātāji un tirgotāji izmanto iespēju pārdot pienu dārgāk, jo Lietuvā pieaug piena iepirkuma cenas. Tomēr viņš norādījis, ka tas notiek tikai nesen un arī noliktavās vēl vajadzētu būt zināmiem produkcijas iekrājumiem. "Nesaskatu nekādus iemeslus gala produktu cenu celšanai. Acīmredzot atkal tiek izmantota tirgus situācija, iespējams, tiek mēģināts gūt sev lielāku virspeļņu," sacījis ministrs.


"Salīdzinot cenas zemnieku tirdziņos, redzam, ka piena produktiem tās nav cēlušās tik strauji, kā to šobrīd tirdzniecības tīklos mēģina panākt tirgotāji un pārstrādātāji," norādījis Starkevičs. Pēc viņa teiktā, par sava veida indikatoru varētu kalpot arī lielveikalos izvietotie automāti, kur piena produktu cenas arī nav cēlušās tādā mērā.


Savukārt Sasnausks ziņu portālam "Alfa.lt" apgalvojis, ka piena cenu celšanās veikalos tomēr saistīta vienīgi ar iepirkuma cenu paaugstināšanu.


"Pasaulē un arī Lietuvā, samazinoties piena ražošanai zemnieku saimniecībās un pārstrādes apjomiem rūpnīcās, veidojas gan piena, gan piena produktu deficīts, un to cenas ceļas. Es teiktu, ka tas ir dabiski, jo aug produkcijas pašizmaksa, un tad nākas vai nu ciest zaudējumus, vai arī celt cenu. Jauki, ka zemnieki atkal saņem labākas cenas, bet par to maksā pircējs. Tāda situācija mums jau bija 2007. gadā, kad cēlās gan iepirkuma cenas, gan produkcijas cenas. 2008. gadā gan vienas, gan otras kritās, un tagad atkārtojas tie paši viļņi," viņš norādījis, paužot pārliecību, ka Konkurences padome nekādas vienošanās pazīmes neatradīs.


"Tādā tirgū kā Lietuvā ar tik izteiktu konkurenci ne par kādu vienošanos nevar būt ne runas. Mūs jau pārbaudīja, bet nekādas vienošanās netika atklātas. Tās ir ministra tiesības - viņš var tā uzvesties, tikai jājautā, vai viņš rīkojas atbildīgi, ja publiski izsaka tādas apsūdzības," izteicies "Pieno žvaigždes" vadītājs.


Tikmēr zemkopības ministrs, skaidrodams savas aizdomas, salīdzinājumam minējis, ka Latvijā zemniekiem beidzamajā laikā maksātas augstākas piena iepirkuma cenas nekā šobrīd Lietuvā, tomēr piena produkti veikalos bijuši lētāki.


Sasnausks noraidījis arī šo argumentu. "Lietuvas pārstrādes rūpniecība, kas ieved pienu no Latvijas, maksā par to lētāk nekā Lietuvā," viņš piebildis. "Bet Lietuvā beidzamo pāris mēnešu laikā piena iepirkuma cenas augušas vairāk nekā par 20%. Pārstrādātājiem nav nekādu citu rezervju augošo tiešo izmaksu amortizēšanai, tādēļ viņi ir spiesti koriģēt vairumcenas."

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana