Ārzemju tirgos

Būs vienots muitas režīms

Odrija Tinga, AgroPols
07.12.2009

No nākamā gada 1. janvāra spēkā stāsies Baltkrievijas, Kazahstānas un Krievijas vienotie muitas tarifi. Vienotās muitas savienības izveidi 27. novembrī ar parakstiem apliecināja visu šo triju valstu prezidenti.


Kā informē Krievijas ziņu aģentūras, muitas savienības izveidošana ir loģiska, turklāt ļauj risināt vairākas svarīgas problēmas. Vispirms jau - iestājas par vietējiem ražotājiem. Tāpat jaunie tarifi ierobežos gatavās produkcijas ievešanu, reizē stimulējot dažādu tehnoloģiju, iekārtu un tādu preču importu, kas uzlabo šo valstu ražotāju konkurētspēju ārējos tirgos. Savukārt Baltkrievijas un Kazahstānas plašsaziņas līdzekļi nešaubās, ka augstie gatavās produkcijas muitas tarifi veicinās investīciju piesaisti, ļaujot visām trim valstīm kļūt pievilcīgākām ārvalstu ražotāju acīs un rosinot viņus veidot savas ražotnes tieši šajās valstīs.


Arī Krievijas lauksaimniecības tehnikas ražotāju acociācija (“Росагромаш”) uzskata, ka jaunievedums labvēlīgi ietekmēs lauksaimniecības tehnikas tirdzniecību. Proti - visu triju valstu teritorijās noteiktais ievedmuitas tarifs (15%) pašgājējai lauksaimniecības tehnikai ļaus mašīnbūvētājiem pārvarēt krīzes sekas un stimulēs valstu savstarpējo tirdzniecību. Tāpat “Росагромаш” domā, ka muitas likmes jāizlīdzina un arī piekabināmai tehnikai jānosaka tie paši 15%, kas ļautu atbalstīt šīs tehnikas ražošanu muitas ūnijas iekšienē.


To, ka līdzīga pieredze devusi pozitīvu rezultātu, apliecinot Krievijas Federācijā šā gada deviņiem mēnešiem jau ieviestā 15% likme importa kombainiem. Tas bijis labs stimuls, lai aktivizētos vietējās graudu novākšanas tehnikas ražošana. Tāpēc jau 14. novembrī šī muitas likme kombainu importam Krievijā tika pagarināta vēl uz 9 mēnešiem.


Paralēli tam, “Росагромаш” iest ājas par vienotiem noteikumiem visiem jaunajā muitas savienībā iesaistītajiem lauksaimniecības tehnikas ražotājiem un ierosina izlīdzināt finansu atbalstu Krievijā, Kazahstānā un Baltkrievijā. Tas veicinātu konkurenci un ievērojami arī stiprinātu kooperāciju saites vienotajā ūnijā.


Avots: www.agro.ru

AgroPols

x

Paroles atgadināšana