Ārzemju tirgos

Siers konkurē ar pienu

Odrija Tinga, AgroPols
07.12.2009

Kā raksta “ Российская газета”, zemās piena iepirkuma cenas nākušas par labu Krievijas siera ražotājiem. Šā gada pirmajos sešos mēnešos siers tika saražots par 6% vairāk nekā tajā pašā laikā pērn, un sasniedza 221 tūkst. t. Toties siera imports saglabājās iepriekšējā gada līmenī - 144 tūkst. t. Pašlaik Krievijas siera ražotāji nodrošina 69% visa vietējā tirgus.


Pieaugot prasībām, kas reglamentē piena pārstrādi, arvien nepopulārāki kļūst produkti, kas ražoti no sausā piena jeb piena pulvera. Arī piena pulvera ražošana krasi samazinājusies. Taču pārstrādātāji ir atraduši citu veidu, kā saglabāt pilnpienu, un pārvērtuši to sierā.


Turklāt Krievijas siera tirgus paplašinās jau devīto gadu - apmēram par 15% gadā. Vislielāko vietējā tirgus segmenta daļu aizņem cietie sieri (65%), kam seko kausētie sieri (24%). Tikai 11% veido mīkstie un vājpiena sieri. Visplašāk tirgū arī pārstāvēti zemo cenu sieri - 43%.


Oktobrī sadārdzinājās importētie sieri, jo valdība, uzklausot vietējo ražotāju žēlabas, ka viņu produkcijai nav noieta, par 15% paaugstināja ievedmuitu. Tādējādi uzreiz vairāk bija jāmaksā arī par pircēju pieprasītākajiem importa sieriem: ‘Gauda’, ‘Maasdam’, ‘Edam’.


Savukārt Krievijas siera ražotāji uzskata, ka populārāko importa sieru nišu viņi spēj aizpildīt arī ar savu preci. Jau šogad darbu sākušas vairākas ražošanas līnijas, kas ļauj ražot Eiropas sieriem līdzīgas pašmāju šķirnes.


Turklāt gandrīz puse no ievestā siera nemaz netiek ražota kaut kur Eiropā, bet gan kaimiņos - Ukrainā un Baltkrievijā. Atzītāko importētājvalstu vidū ir arī Lietuva, Vācija, Somija, Polija, Argentīna, Francija, Igaunija un Dānija. Protams, šajā sarakstā ir Holande, jo tieši no turienes tiek ievestas vispopulārākās siera šķirnes.


No 2010. gada 1. janvāra visi Krievijā ražotie sieri stingri atbildīs standartam. Proti - tiem būs nemainīgs sastāvs, forma, krāsa, garša un smarža, kā to prasa speciālistu izstrādātais “siera reglaments”.


Avots: www.agro.ru

AgroPols

x

Paroles atgadināšana