Ārzemju tirgos

Franču siera meistars māca Igaunijas ražotājus

Rolands Makulis, AgroPols
08.12.2009

Novembra beigās Igaunijā viesojās pazīstamais Francijas siera ražošanas korifejs Mišels Lepāžs, lai savās zināšanās dalītos arī ar Igaunijas saimniecību „Luke” un „Nopri” siera ražotājiem. „Francijā ir 1000 mazo saimniecību, kurās ražo sieru, un 1000 siera šķirņu, jo katras saimniecības siers atšķiras,” sacīja Francijā visatzītākais siera ražošanas speciālists. M. Lepāžs ir izcils sieru pazinējs, kurš par sevi teicis, ka prot divas valodas: franču un siera. Abu šo valodu prasme ir ļāvusi viņam apmācīt siera ražotājus Dienvidamerikā, Āfrikā un Eiropā, kur siers top gan no govs, kazas, kamieļa, bifeļa, gan arī no ziemeļbrieža piena.

Igaunijā sieru ražo četras mazās saimniecības. Pagājušā gadā šo saimniecību īpašnieki ciemojās Zviedrijā un siera ražošanas mākslā pilnveidojās vietējā speciālista Stefanda Linda vadībā. Vēlāk S. Linds apmeklēja arī Igauniju. „Ja gribat nopietni uzzināt visus siera ražošanas noslēpumus, brauciet uz Franciju,” novēlēja S. Linds, jo arī viņš esot mācījies Francijā. Tā arī notika. Pirms M. Lepāža ciemošanās Igaunijā, vietējo piensaimniecību pārstāvji viesojās Francijā.

Franču siera meistars Igaunijā apmeklēja vairākas saimniecības, kas ražo sieru, un katrā no sieriem atrada savas īpatnības: „Tā arī jābūt, jo katrs saimnieks lopus baro savādāk, saimniecību vides un dabas apstākļi atšķiras, un katra ganāmpulka pienam ir sava garša. Man patīk mazo saimniecību siera ražotāji, jo saimnieks tad ir ļoti ieinteresēts, lai kvalitatīvs būtu gan ražotais piens, gan siers - jo tad viņa klients arī nākošajā nedēļā vēlēsies atnākt vēlreiz.”

Mazo saimniecību piena pārstrādātāju apvienības vadītājs Tīts Nīlo skaidroja: „Galvenais mērķis, lai Igaunijas patērētājs pie mūsu letes pakavētos ilgāk un būtu ar mieru pirkt sieru ar jaunām garšas īpatnībām”.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana