Ārzemju tirgos

Atcelti ierobežojumi no Latvijas Krievijā ievest cūkgaļu

Ilze Vēbere, Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
19.12.2013

Krievijas Fitosanitārais un veterinārais dienests ir atcēlis ierobežojumus ievest no Latvijas šķirnes cūkas, cūkgaļu un tās produkciju, aģentūru LETA informēja Latvijas vēstniecībā Krievijā.

Pēc 4. decembra Latvijas vēstnieces Krievijā Astras Kurmes tikšanās ar Krievijas Fitosanitārā un veterinārā dienesta priekšnieku Sergeju Dankvertu, Krievijas puse ir pārskatījusi vairāk nekā pirms gada ieviestos ierobežojumus. Sākot ar šā gada 16. decembri, atkal ļauts ievest Krievijā šķirnes cūkas, cūkgaļu un tās produkciju.

Joprojām palikuši spēkā visām Eiropas Savienības valstīm saistošie ierobežojumi attiecībā uz kaušanai paredzēto cūku un nobarojamo sivēnu ievešanu.

Lai gan Krievija daļēji atcēlusi ierobežojumus saistībā ar cūku un cūkgaļas tirdzniecību, atgriezties kaimiņvalsts tirgū būs izdevīgi tikai tādā gadījumā, ja tiks saņemts pietiekami labs cenas piedāvājums, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja vietniece Dzintra Lejniece.

"Kad pērn tika noteikti ierobežojumi, Latvijas audzētāji ļoti veiksmīgi pārorientēja savu tirgu uz Poliju, Lietuvu un citām Eiropas valstīm. Ja Krievija spēs piedāvāt labu cenu, kas pārsniegs, piemēram, divus eiro par dzīvsvara kilogramu, varbūt būs vērts atjaunot sadarbību, vienlaikus rēķinoties, ka šis tirgus nekad nav prognozējams," sacīja Lejniece.

Viņa arī norādīja, ka Krievija atcēlusi tikai aizliegumu tirgoties ar šķirnes cūkām, kamēr Latvijas audzētājiem būtiskāks ir kaušanai paredzēto cūku un nobarojamo sivēnu eksports.

"Latvijā ir tikai 13 šķirnes cūku saimniecības no kopumā 70 vērā ņemamām saimniecībām. Tiem, kam jau bija iestrādes ar Krieviju, varbūt būs izdevīgi atjaunot, savukārt pārējiem par to stipri jāpadomā," atzina asociācijas pārstāve.

Kā jau vēstīts, tikmēr lielākajā daļā Eiropas Savienības (ES) valstu situācija cūkkopības sektorā šogad vērtējama kā laba, savukārt jau tuvākajos gados nozarē tiek prognozēts uzplaukums, kas skaidrojams ar jau patlaban veiktajām investīcijām un pieprasījuma pieaugumu tirgos.

Vidējā cena par cūkas kautsvaru ES septembrī bija 1,90 eiro par vienu kilogramu, un tā bija augstākā kopš 1997. gada. Savukārt decembrī cena par cūkas kautsvaru ir vidēji 1,70-1,75 eiro, kas arī vērtējama kā laba. Tiek prognozēts, ka šāda cena varētu saglabāties arī līdz gada beigām.


Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana