Citi raksta

Piensaimnieki bažījas par piena nozares nonākšanu lielas ārvalstu kompānijas kontrolē

Leta
12.12.2011

Latvijas piensaimnieki uztraucas, ka, iespējams, pēc dažiem gadiem piena nozari kontrolēs kāda liela ārvalstu kompānija, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pēdējos mēnešos īpašniekus mainījušas divas lielākās piena pārstrādes rūpnīcas Latvijā - "Rīgas piena kombināts" un "Valmieras piens", kuras pārpirkuši investori no Krievijas. Viņu plāni esot apvienot pēc iespējas vairāk piena rūpnīcu zem viena jumta un pārdot kādam no pasaules mēroga piena pārstrādes milžiem.

Zemkopības ministrija par biznesmeņu ienākšanu Latvijā priecājoties, bet pārtikas tirgus eksperti brīdina, ka piena nozares nonākšana viena uzņēmuma rokās var apdraudēt Latvijas piensaimnieku iespējas ietekmēt piena cenu.

Šopavasar Krievijas piena magnāts Andrejs Bezhmeļņickis nopirka "Rīgas piena kombināta" akcijas. Bezhmeļņickis ir ietekmīgs cilvēks Krievijā. Pirms 10 gadiem kopā ar kompanjonu Andreju Bloku viņš izveidoja uzņēmumu, kas, piesaistot arī Romānu Abramoviču, pārpirka pārtikas uzņēmumus visā Krievijā. Daļu no tiem pārdeva, bet uz 35 Krievijas piena rūpnīcu bāzes izveidoja koncernu "Unimilk". Pirms diviem gadiem tas pārdots franču pārtikas gigantam "Danone".

Bezhmeļņickis stāstījis, ka Latvijā viņam esot līdzīgi mērķi kā Krievijā - tas nozīmētu vairāku uzņēmumu iegādi, apvienošanu un pārdošanu. Pircējs, visticamāk, būtu franču pārtikas milzis "Danone", kura filiāli Krievijā vada pats Bezhmeļņickis.

Novembrī īpašnieki mainījās arī "Valmieras pienam", kas līdz tam piederēja Andra Šķēles ģimenes uzņēmumam "Privāto aktīvu pārvalde". Pircējs Jevgeņijs Varovs Maskavā attīstījis nekustamā īpašuma biznesu, bet Latvijā strādā roku rokā ar Bezhmeļņicki. Uzreiz pēc darījuma sākusies Rīgas un Valmieras uzņēmumu apvienošana.

Pārtikas nozares eksperts Didzis Šmits uzskata, ka šāda lielu investoru ienākšana Latvijā ir tikai apsveicama, taču nav pieļaujama viena dominējošā uzņēmuma izveide un pārdošana tālāk.

Leta

x

Paroles atgadināšana