Citas ziņas sadaļā
Lietuvā konstatēts vēl viens Āfrikas cūku mēra gadījums
Vidzemē viltus graudu pircēji no zemnieces izkrāpj 32 tonnas graudu
Lauksaimnieki vēlas iegādāties savā īpašumā līdz šim nomāto zemi
Piensaimnieki bažījas par piena nozares nonākšanu lielas ārvalstu kompānijas kontrolē
Pirms Līgo svētkiem visvairāk pērk sieru, alu un gaļu
Epidemiologs: Satraukumam par E.coli baktērijas izraisītas saslimšanas izplatīšanos Latvijā nav iemesla
ZM: Lauksaimniekiem "Agro Food Holding Lily" grandiozais piedāvājums jāizvērtē ļoti rūpīgi
Palielinās lauksaimnieku interese par finansējumu apgrozāmajiem līdzekļiem
Atvieglos Latvijas ražoto preču nonākšanu Krievijas veikalu plauktos
KP: Piena ražotāji no mazumtirgotāju cenu diktāta var paglābties, radot savas tirdzniecības vietas
Citi rakstaLLU pētniece: Latvijā audzēto lielogu dzērveņu bioloģiskā vērtība ir augstāka nekā savvaļas dzērvenēmJānis Stundiņš, Nac.ag. LETA
27.12.2013 Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) jaunā zinātniece Karina Rūse savā promocijas darbā veikusi pētījumu par dažādi kaltētu dzērveņu kvalitāti un pētījuma gaitā secinājusi, ka saimnieciski audzēto lielogu dzērveņu bioloģiskā vērtība ir augstāka nekā savvaļas dzērvenēm, aģentūra LETA uzzināja LLU. Jaunā doktore decembrī aizstāvēja promocijas darbu "Dažādi kaltētu dzērveņu kvalitātes izvērtējums", kura mērķis bija pētīt savvaļas un dažādu šķirņu lielogu dzērveņu kvalitātes izmaiņas konvekcijas kaltēšanas procesā un mikroviļņu-vakuuma kaltē, izvērtējot optimālo risinājumu ogu bioloģiskās vērtības saglabāšanā. "Latvijas purvos dzērvenes aug un tiek lasītas jau kopš senseniem laikiem. Jau mūsu senči zināja par ogu ārstnieciskajām īpašībām imūnsistēmas stiprināšanai. Tā kā dzērvenēs ir augsts benzoskābes saturs, svaigu ogu uzturvērtības izmaiņas uzglabāšanas laikā nav būtiskas, taču ir nepieciešams pievērst uzmanību uzglabāšanas apstākļiem (temperatūrai, videi, iepakojuma materiāliem). Viens no ogu uzglabāšanas laika pagarināšanas veidiem ir kaltēšana," skaidroja Rūse. Pēc iegūtajiem datiem Rūse secinājusi, ka Latvijā audzēto lielogu dzērveņu bioloģiskā vērtība ir augstāka nekā savvaļas dzērvenēm. Vispiemērotākais dzērveņu sagatavošanas paņēmiens kaltēšanai konvekcijas kaltē ir ogu pārgriešana uz pusēm, bet kaltēšanai mikroviļņu-vakuuma kaltē ogu pirmapstrāde nav nepieciešama. Kaltējot pārtikas produktus mikroviļņu-vakuuma kaltē, ir iespējams lietot apstrādes temperatūru zem aptuveni +40 grādiem pēc Celsija, un kaltēšanas laiks ir ļoti īss. Tādējādi var maksimāli saglabāt ogu uzturvērtību, saīsināt kaltēšanas laiku un pazeminātā skābekļa vidē maksimāli saglabāt bioloģiski aktīvo vielu saturu ogās, secinājusi pētniece. Ar jaunās doktores promocijas darbu iespējams iepazīties LLU Fundamentālajā bibliotēkā. Promocijas darba izstrāde un noformēšana līdzfinansēta no Eiropas Savienības Sociālā fonda projekta "Pārtikas nozares zinātniski pētnieciskās grupas izveide", kā arī ar Eiropas Sociālā fonda finansētā projekta "Atbalsts LLU doktora studiju īstenošanai" atbalstu. |