Citas ziņas sadaļā
Vadošie Latvijas kooperatīvi Latraps un VAKS izveidojuši jaunu uzņēmumu ASNS Ingredient ar mērķi Jelgavā būvēt dzelteno zirņu proteīna ražotni
«Latraps» sadarbībā ar vācu «Pfeier & Langen» attīstīs zirņu proteīna ražotni Jelgavā
SCE E-Piim jaunā rūpnīca sākusi darbu. Un Orklas jaunā cepumu fabrika arī
LATRAPS spēks aug augumā
Lauksaimnieku kooperatīvi pērk ostas termināli
"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības
Iecienītajam konditorejas zīmolam "Staburadze" jauna vizuālā identitāte
"Laima" piedalās lielākajā Krievijas pārtikas un dzērienu izstādē
"Maxima Latvija" par 50% samazina gurķu importu, dodot priekšroku vietējai produkcijai
Aldaru ieguldījums novērtēts
Ziņas no biznesaVai divu demontēto cukurfabriku vietā būs viena jauna?Andris Bebrs, AgroPols
13.08.2009 Laikraksts "Dienas Bizness" raksta, ka kāda cilvēku grupa ir iecerējusi atjaunot pirms pāris gadiem Latvijā likvidēto cukura nozari. Tiesa gan, "taustāma" projekta neesot, esot vien ideja. Ir virkne risku, kas šā projekta attītību var apdraudēt. Cukura ražošana Eiropas Savienībā (ES) ir ļoti regulēts tirgus, un šobrīd Latvijai nemaz nav šī produkta ražošanas kvotu un nevienam no esošajiem ražotājiem neesot interese "pie sāniem" iegūt kaut nelielu, tomēr konkurentu. Latvijas tirgu, kas ir ap 80 miljoniem latu šobrīd ir aizņēmuši ārvalstu ražotāji. No valstiskā viedokļa, efektīvs un konkurētspējīgs uzņēmums būtu Latvijas sabiedrības interesēs. Tas samazinātu importu un tādējādi uzlabotu eksporta/importa bilanci. Valsts tādējādi iegūtu jaunas darba vietas gan tieši ražotnē, gan arī rūpnīcu apkalpojošajās jomās, gan arī papildu nodokļus. Laikraksts vēsta, ka aptuvenas jaunās rūpnīcas izmaksas tiek lēstas ap 100 miljoniem latu, lai arī minētās summas svārstās no 30 līdz pat 200 miljoniem latu. Un bez spēcīga investora piesaistes šādus projektus būs grūti īstenot. Kā iespējamās ražotnes izvietošanas vietas tiekot minētas Iecava, kur varētu pārstrādāt vietējo zemnieku izaudzētās cukurbietes, kā arī ostas pilsētas Ventspils un Liepāja, kur cukuru varētu ražot no ievesta jēlcukura, savukārt saražoto vismaz sākotnēji varētu eksportēt uz valstīm, kas nav ES. |