Ziņas no biznesa

Nākamgad Latvijā plāno atvērt piecas biomēslojuma ražotnes

Mihails Silovs, SIA "Biogen"
21.09.2009

Pašlaik Latvijā tiek būvētas ap 70 biogāzes ražotnes, bet jau visdrīzākajā laikā arī ražotnēs pārstrādātā zaļmasa (digestāts) var kļūt par Latvijas eksporta preci, uzskata SIA Biogen valdes priekšsēdētājs Mihails Silovs.

Jau nākamā gada pavasarī uzņēmums SIA Biogen pie piecām biogāzes ražotnēm Latvijas ziemeļaustrumos plāno uzbūvēt biomēslojuma ražotnes, kurās biogāzes ražotņu radītais digestāts tiks pārveidots par augstvērtīgu bioloģisko mēslojumu. Šāds mēslojums pašlaik ir ļoti pieprasīts tuvo austrumu valstīs, kalnainos un tuksnešu apvidos, kā arī valstīs ar zemu augsnes auglības līmeni.

Paredzēts, ka SIA Biogen biomēslojuma ražotnes no biogāzes ražotājiem nopirktu visu to saražoto situmu, jo tas būtu nepieciešams, lai kaltētu, fasētu un iepakotu saražoto biomēslojumu.

Tas nestu daudzpusīgu labumu gan mēslojuma un biogāzes ražotājiem, gan videi, jo biogāzes ražotņu radītais siltums netiktu izmests atmosfērā, bet gan lietderīgi izmantots, lai digestāta otrreizējas pārstrādes rezultātā radītu jaunu, augstvērtīgu un ekoloģiski tīru biohumusu - mēslojumu, kas tiktu eksportēts.

"Daudzi Latvijas iedzīvotāji pašlaik bažījās, ka smagās ekonomiskās situācijas rezultātā Latvija var kļūt par kaitīgo atkritumu glabātuvi vai izgāztuvi. SIA Biogen vēlas, lai Latvija arī turpmāk būtu ekoloģiski tīra, videi draudzīga un zaļa valsts. Tieši šāds mūsu valstī ražotas preces zīmols ir eksportspējīgs," uzskata M. Silovs.

Gatavību investēt biomēslojuma ražotņu izveidei nepieciešamos finansu līdzekļus jau paudis Luksemburgas fonds "Union Estates S.A.", kas specializējas investīcijās perspektīvos uzņēmumos ar augstu pievienoto vērtību atjaunojamo enerģijas avotu jomā. Paredzēts, ka fonds investēs līdz pat 10 miljoniem eiro, kas nepieciešami kaltēšanas un fasējamo iekārtu iegādei un uzstādīšanai.

Plānots, ka ražotņu apgrozījums jau nākamajā gadā var sasniegt trīs miljonus eiro, kas valstij nestu arī būtisku nodokļu pienesumu. Līdz ar ražotņu izveidi tiktu radīti arī vairāki desmiti jaunu darba vietu.

SIA Biogen uzskata, ka perspektīvā, pēc SIA Biogen radītā piemēra, pie ikvienas biogāzes ražotnes būtu iespējams izveidot arī biomēslojuma ražotni un tas zemniekiem būtu finansiāli izdevīgi un ērti - no viņu saimniecības kūtsmēsliem un citiem blakusproduktiem tiktu saražota gan enerģija, kas viņiem nestu peļņu, gan biomēslojums, ko drīzumā iepazīs daudzviet pasaulē.

Pirmās piecas biomēslojuma ražotnes iecerēts veidot Salacas, Siguldas, Līgatnes Umurgas pagastos un Cesvaines lauku teritorijā.

Informācijai:

Biogāze tiek ražota no kūtsmēsliem (putnu, liellopu, cūku mēsliem), kā arī no skābbarības, lakstiem, piena sūkalām u.c. izejvielām. Pēc to izmantošanas biogāzes radīšanai, izveidojas digestāts. To īpaši apstrādājot iespējams paātrināti iegūt biomēslojumu, kas satur augstvērtīgas bioloģiski aktīvās vielas un mikroelementus. Biomēslojuma ražošanas tehnoloģija nodrošina slāpekļa saglabāšanos mēslojumā un atšķirībā no kūtsmēsliem 99% biomēslojumā esošo nezāļu sēklas nesaglabā dīgtspēju. Tāpat pārstrādes procesā biomēslojumā tiek pilnīgi iznīcināta patogēnā mikroflora (kūtsmēsli satur dzīvnieku un cilvēku veselībai bīstamas slimības: salmonelozi, cērmju askaridozi, zarnu trakta infekcijas).

Biomēslojuma iedarbība ilgst 3-5 gadus ilgāk nekā minerālmēslojuma iedarbība, jo sezonas laikā no augsnes izskalojas tikai līdz 15 % biomēlsojuma.

Biomēslojums ir absolūti tīrs ekoloģiskais mēslojums, kas derīgs arī bioloģiskai saimniekošanai.

SIA "Biogen"

x

Paroles atgadināšana