Ziņas no biznesa

Laikraksts: Zemniece saķeras ar banku

LETA, Leta-Nozare
18.10.2009

Laikraksts: Zemniece saķeras ar banku

Zemniece Larisa Vjatkina saķērusies ar "GE Money Bank", raksta laikraksts "Dienas Bizness".

"Jurēnu" īpašniecei banka pieprasījusi atmaksāt aizdevumu pirms laika.

Vjatkina pirms dažiem gadiem iegādājusies fermu Līvānos, kur lopu skaits sasniedzis 280. Turpat tiek apsaimniekoti ap 400 hektāru zemes.

Ferma nopirkta pēc tam, kad 2006. un 2007.gadā bijis valstisks uzsaukums attīstīt lauksaimniecību un palielināt ražošanu, stāsta Larisas māte Anita Siliņa, kura meitai palīdz saimniekot.

2007.gadā, piesaistot "GE Money Bank" līdzekļus, saimniecībā iegādāts traktors par 49 000 latu. Maksājumi veikti regulāri un 20 mēnešu laikā segti ap 15 000 latu.

Šā gada martā banka atsūtījusi rakstisku paziņojumu, ka vēlas saņemt priekšlaicīgu kredīta atmaksu, lai gan saimniecības kredītsaistības bankā bija vēl uz četriem gadiem, stāsta Vjatkina.

Sarunas ar banku notikušas gan mutiski, gan rakstiski un saimniecības īpašniece saņēmusi bankas jurista solījumu, ka nekas netiks darīts, bet aprīlī, nebrīdinot saimniecības pārstāvjus, Madonas rajona tiesā lieta iztiesāta bezstrīdus kārtībā, ka jāatdod kredīts.

Visvairāk Vjatkinu pārsteigusi atdodamā kredītsumma, kas sasniegusi gandrīz 60 000 latu. Banka paskaidrojusi, ka summa veidojusies, it kā nebūtu maksāti procenti un pamatsumma, bet saimniecība segusi tikai soda naudu - regulāri katru mēnesi ap 1000 latu. Lieli kavējumi neesot bijuši - divas vai trīs dienas, atkarībā no piena naudas saņemšanas.

Kā raksta "Dienas Bizness", tieši zemās piena iepirkuma cenas bija iemesls, kāpēc zemniece nespēja savlaicīgi norēķināties ar banku. Patlaban samaksa par pienu vairs nesedzot ražošanas izmaksas.

Tā kā lieta iztiesāta bezstrīdus kārtībā, tiesu izpildītāji grib vērst piedziņu uz 120 hektāriem, kas ir aptuveni puse no "Jurēniem" piederošās zemes, līdz ar to ir apdraudēta barības sagādāšana saimniecībai. Turklāt patlaban neesot iespējas veikt saimniecisko darbību, jo banka visu naudu iekasē, tiklīdz tā ieskaitīta kontā.

Bankas juristi skaidro, ka klients lūdzis restrukturizēt kredītu. Lūgums izskatīts un klients daļēji atbrīvots no soda naudas atmaksas, kā arī pagarināts aizdevuma izmantošanas termiņš. 2008.gada augustā šim risinājumam piekrita gan klients, gan banka. Tomēr arī jaunais atmaksas termiņš netika ievērots.

"Kā finanšu iestāde mēs vairāk nekā divus gadus centāmies nākt klientam pretī, saprotot finansiālās grūtības, un vēršanos tiesā mēs izmantojam kā pēdējo līdzekli," uzsver "GE Money Bank" Juridiskās pārvaldes vadītājs Renārs Bulgakovs, kurš situāciju komentēja pēc rakstiskas atļaujas saņemšanas no klienta.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana