Ziņas no biznesa

Pārspēts rekords! Šogad lielākais Latvijas ķirbis ir 124 kilogramus smags!

Ivars Andiņš, Maxima Latvija
23.10.2009

"Maxima Latvija" ir noskaidrojusi šī gada lielāko ķirbi - tas pārspējis visu iepriekšējo gadu rekordus, jo dārzeņa svars sasniedz 124 kilogramus, bet vidējais apkārtmērs - 246 centimetrus. Lielā oga augusi Rēzeknes novada Lūznavas pagasta Veczosnā saimnieces Aleksandras Krūmiņas uzraudzībā.

Šā gada lielākais ķirbis vairāk nekā divas reizes pārsniedz pagājušā gada rekordistu, savukārt pieejamā informācija vēsta, ka iepriekš Latvijas vislielākie ķirbji svēruši tikai nedaudz virs 100 kilogramiem.

Otrajā vietā šogad ierindojās Liepājā augušais ķirbis. Tā svars ir 74 kilogrami, bet vidējais apkārtmērs (saskaitot garumu un platumu un sadalot ar divi) ir 210 centimetri. Šo oranžo "ogu" izaudzējis Jānis Stulpa, kurš čempionāta finālā iekļuva ar diviem ķirbjiem.

Trešajā vietā ierindojās tieši tikpat smags ķirbis kā otrās vietas "oga", taču tā vidējais apkārtmērs ir nedaudz mazāks - 199 centimetru. Šis ķirbis audzis Rīgā Dinas Kārkliņas dārzā.

Latvijas lielākā ķirbja noteikšanā "Maxima Latvija" palīdzēja spēkavīrs Agris Kazeļņiks, kurš nenoguris cēla lielos dārzeņus uz svariem un kopā ar "ZOO atbalsta biedrības" priekšsēdētāju Ingmāru Līdaku veica mērīšanu.

"Esam pārsteigti par lielo atsaucību un arī jaunā rekorda sasniegšanu. Patiess prieks, ka čempionātā bija pārstāvēti visi Latvijas reģioni, ko pierāda arī fināla rezultāti," saka "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš.

Lielos ķirbjus rekordistus paredzēts izbarot Rīgas Zooloģiskā dārzā dzīvojošajiem degunlāčiem.

Kopumā konkursam mēneša laikā tika pieteikti 64 ķirbji no visas Latvijas, tostarp Rēzeknes, Madonas, Liepājas, Valmieras, Preiļu, Rīgas u.c. rajoniem.

Pirmās vietas jeb lielākā ķirbja īpašnieks saņēma "Maxima" dāvanu čeku 350 latu vērtībā, otrās un trešās vietas ieguvēji attiecīgi - 200 un 100 latu dāvanu čekus. Savukārt pārējie septiņi ķirbju īpašnieki, kuru "ogas" bija iekļuvušas finālā, saņēma 50 latu dāvanu čekus no "Maxima".

Savu dārza "ogu" konkursam varēja pieteikt ikviens ķirbju audzētājs, nomērot ķirbja apkārtmēru gan horizontāli, gan vertikāli un iegūtos datus darot zināmus, zvanot pa bezmaksas tālruni 80002020 vai rakstot uz elektroniskā pasta adresi info@maxima.lv.

Ikgadējais čempionāts "Latvijas lielākais ķirbis" šogad norisinājās jau ceturto reizi, tādējādi popularizējot Latvijas dārzeņu augstvērtīgās īpašības. Pērn čempiona titulu ieguva Jānis Kalvāns no Rīgas rajona Piņķiem ar ķirbi, kura apkārtmērs bija 2 metri un 14 centimetri, bet svars - 61,05 kilogrami.

Maxima Latvija

x

Paroles atgadināšana