Ziņas no biznesa

Vainovska bites aplido Zaļās karotītes karogu

Andra Ūdre, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
16.06.2010

Šā gada pirmais Zaļās karotītes “Kvalitātes karogs” 15. jūnijā tika uzvilkts biškopja Jāņa Vainovska saimniecībā “Kāres” Brocēnu novadā. Svinīgajā pasākumā uzstājās folkloras grupa “Medainis”, kas apdziedāja gan bites, gan medu, gan saimnieku, kurš ir folkloristu krusttēvs. Arī bites aplidoja karogu, kā akceptēdamas jauno atzinību savam biškopim. J.Vainovski sveica Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētāja vietnieks Arturs Grudovskis, izpilddirektore Rita Bartuševica un biedrības “Mārketinga padome” vadītāja Ingūna Gulbe.

Vējš palīdzēja karogiem izcelties un saule skaisti apmirdzēja mastus, kuros tagad plīvo Latvijas un Zaļās karotītes “kvalitātes karogi”, bet trešais masts gaidīs kārtu, kad tajā tiks uzvilkts paša dravinieka saimniecības karogs. Uzreiz pēc karoga pacelšanas, “Kāres” apmeklēja ekskursantu grupa, kurai bija iespējas pārliecināties par interesantajām iespējām, ko piedāvā biškopis un augsto medus kvalitāti.

“Kvalitātes karogs” ir biedrības “Mārketinga padome” īpaša atzinība uzņēmumam par nozīmīgu ieguldījumu kvalitatīvu pārtikas un lauksaimniecības produktu ražošanā un popularizēšanā. Visiem šiem uzņēmumiem šobrīd ir tiesības izmantot preču zīmi “Kvalitatīvs produkts”, ko tautā dēvē par Zaļo karotīti. “Kvalitātes karogs” uzskatāms par īpašu publisku novērtējumu un atzinību kvalitatīvāko Latvijas lauksaimniecības un pārtikas produktu ražotājiem.

Jānis Vainovskis ir pirmais biškopis Latvijā, kurš ievācis monofloro medu. Bitenieka aprūpē atrodas ap 150 bišu saimes un zemnieku saimniecībā "Kāres" var nogaršot vairāk nekā desmit dažādu ziedu medu – kļavu, kumelīšu, latvāņu, pīlādžu, pūpolu, kārklu, tīru liepu, rapšu, amoliņa, griķu, viršu, pieneņu, kļavu – plūmju medu. Ar medus vākšanu no viena veida ziediem biškopis nodarbojas jau desmit gadu un “Kārēs” medus sviešana notiek nepārtraukti. Saimniecībā var nobaudīt arī ogu medu. Meža un dārza zemenes, ķirši, avenes, upenes sablendētas kopā ar medu un tad nogatavinātas, iztvaicējot lieko mitrumu. Jaunais produkts nav ne karsēts, ne saldēts, ne sacukurots.

Šogad ekspertu komisija par aktīvākajiem Zaļās karotītes “nēsātājiem”, to veiksmīgāko komunikāciju, savstarpējo saikni un mijiedarbību starp ražotāju un “Kvalitatīvs produkts” komandu, kā arī stabilo pozīciju tirgū un vienmēr augstākās kvalitātes nodrošinājumu atzina piecus uzņēmumus, pie kuriem šovasar tiks uzvilkti karogi:

  • SIA “Aloja Starkelsen”- Alojas kartupeļu ciete.
  • SIA “Kronis”- zaļie zirnīši, marinēti gurķi, marinētas galda bietes, zupa “Svaigu kāpostu borščs”, zupa “Rasoļņiks”, dzērveņu nekārs, upeņu nektārs, biešu nektārs.
  • SIA “Elpa”- skābais krējums 20%, Kazdangas siers ar dillēm.
  • Jānis Vainovskis - medus.
  • Z/s “Dorītes”- medus.

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana