Ziņas no biznesa

"NP Foods": "Selgas" vafeles nav bīstamas veselībai

Ineta Želve, Leta
20.06.2011

"Selgas" jogurta vafelēs esošais transtaukskābju saturs ir 4%, kas atbilst Eiropas Savienības normām.iepazīstinot ar vafeļu ražošanas cehu,  žurnālistiem norādīja "NP Foods" Kvalitātes daļas vadītāja Vēsma Smilga. "Ja neizmantotu augu taukus, bet produktam pievienotu tikai sviestu, tas vairākkārtīgi paaugstinātu produkta gala cenu," skaidroja Smilga.

Margarīns satur aptuveni 0,2% transtaukskābju, kas ir "praktiski nekas". Atsevišķiem "NP Food" ražotajiem produktiem transtaukskābes netiek pievienotas, tās nokļūst produktā, pievienojot margarīnu.

Smilga arī uzsvēra, ka uzņēmums norāda visu produktu sastāvu, kamēr ir negodprātīgi ražotāji, kas patērētājiem neatklāj patiesās izejvielas.

Uzņēmums "NP Foods" produktu izejvielas galvenokārt iepērk no Latvijas un Baltijas ražotājiem. Augu tauki un cukurs tiek iepirkti Zviedrijā.

Tāpat uzņēmuma pārstāve uzsvēra, ka uzņēmums produktu receptūras izstrādē sadarbojas ar zinātniekiem un turpinās to darīt, lai garantētu patērētājiem nekaitīgus un drošus produktus.

Savukārt "NP Food" preses pārstāve Rita Voronkova, komentējot dāņu profesora Stēna Stendera izpētīto, ka AS "Laima" ražotās vafeles "Selga" esot kaitīgas cilvēka veselībai, norādīja, ka šis precedents ļauj publiski runāt par produktu sastāvu.

""Selgas" cepumiem ir spēcīgs zīmols, kas iekarojis kamiņvalstu tirgu, līdz ar to ražotājs nevarētu riskēt ar sava produkta kvalitāti un slavu," norādīja Voronkova. Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz 25 eksporta tirgiem, tostarp Lietuvu, Igauniju, Krieviju un citām valstīm. Vafeļu eksports uz Lielbritāniju pagājušā gada laikā pieauga par 37%," stāstīja Voronkova.

Ik dienu vienas maiņas laikā AS "Laima" saražo aptuveni 1600 kilogramus vafeļu.

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" vēstīja par dāņu profesora Stēna Stendera izpētīto, ka AS "Laima" ražotās vafeles "Selga" esot kaitīgas cilvēka veselībai. Dāņu profesora topā, kurā ir vairāk nekā 1000 produktu, Latvijā ražotās vafeles ierindotas ceturtajā vietā.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte Inese Levane informēja, ka Eiropas Savienības likumdošana neaizliedz produktu ražošanu, kas satur transtaukskābes. Katra dalībvalsts var izstrādāt un pieņemt savus normatīvos aktus, kuros var noteikt minēto taukskābju pieļaujamos līmeņus, ja uztura un veselības speciālisti uzskata to par nepieciešamu.

"Latvijā patlaban šādu noteikumu nav. Par pārtikas kvalitāti, drošumu un nekaitīgumu ir atbildīgs pārtikas uzņēmums, kas ražo vai izplata produktus. PVD periodiski veic pārbaudes, kurās pārbauda, kā pārtikas uzņēmums ievēro savā paškontroles sistēmā un normatīvajos aktos noteiktās prasības, tādējādi nodrošinot kvalitatīvu, drošu un nekaitīgu pārtiku," atzina Levane.


Leta

x

Paroles atgadināšana