Ziņas no biznesa

Kaunatas pagastā atsāk darbību 20 gadu laikā pamesta liellopu ferma

AgroPols
29.10.2014

2014. gada 28. oktobrī Rēzeknes novada Kaunatas pagastā tika atklāta liellopu audzēšanas ferma. Pirmās piecpadsmit limousine šķirnes teles ieņēma vietu kūtī brīvas liellopu turēšanas fermā, lai dotu pēcnācējus 2015.gada beigās. Firmas "Rāznas Agro" trīs gadu īstenota projekta ietvaros vairāk nekā pirms 20 gadiem pamestā ferma ieguva jaunu dzīvi. Investīciju apjoms sasniedza ap 100 000 eiro, no kuriem aptuveni 40% bija līdzfinansējums no ES struktūrfondiem.

Projekts, kura mērķis ir augstākās kvalitātes produkcijas ražošana slow food restorānu ķēdēm, ir sociālās uzņemējdarbības piemērs. Tā īstenošanas rezultātā tiks radītas darbavietas, sakopts vēl viens Latgales stūrītis, pieaugs apkārtējās zemes vērtība. Fermā tiks izveidots informācijas centrs, kas sniegs ziņas par Latgales lopkopību plašā kultūras kontekstā.

"Personīgā komercpanākuma sasniegšanai nevajag ceļot tālu, ir vērts koncentrēties uz to, ko var redzēt no savas mājas loga un mēģināt mainīt ainavu kā arī ekonomiskās un starppersonu attiecības ar kaimiņiem, lai grūtos laikos viņi palīdz tev, bet tu viņiem," - komentē projekta iniciators Aleksandrs Grišulenoks.

Svētku mielastā piedalījās projektā iesaistītās personas un fermas kaimiņi. Viņi baudīja uz oglēm pagatavotu jēru un tradicionālus zāļu uzlējumus. Saiets piedāvāja labu iespēju apspriest jaunākās ziņas un zemes īpašnieku kooperatīva izveidošanas ideju, lai efektīgāk izmantotu ne tikai zemi, bet arī zināšanas, pieredzi, lauksaimniecības tehniku, darba spēku un citus resursus. Kooperatīva izveidošana atrisinās arī lielāko zemes lietotāju problēmu, proti: vietējo zemes gabalu pārmērīgais lielums naturālai saimniecībai, bet vienlaicīgi - nespēja strādāt tirgum.

Informāciju sagatavoja Igors Vatoļins, pēc SIA "Raznas Agro" pilnvarojuma.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana