Ziņas no biznesa

"Fazer" palielina atbildīgi ražotas kakao proporciju līdz 70 procentiem

AgroPols
04.03.2015

2014.gadā Fazer turpināja realizēt savu izstrādāto kakao vīziju un līdz 50 procentiem palielināja atbildīgi ražotas kakao proporciju. Vienlaikus, Fazer aktīvi piedalās vienota Eiropas kakao standarta izstrādē.

"Pagājušā gadā, 50 procenti no kakao, ko izmantojām saldumu ražošanā, bija atbildīgi ražota. Šogad mūsu mērķis ir šo proporciju palielināt līdz 70 procentiem," norāda Toms Lindblads (Tom Lindblad), Fazer Confectionery komerciālo vienību rīkotājdirektors. "Līdz 2017.gadam mēs vēlamies panākt, ka 100% visai Fazer izmantotajai kakao izcelsme ir zināma un kakao ir iegūta saskaņā ar atbildīgas ražošanas prasībām," uzsver Toms Lindblads.

"Jau vairākus gadus atbildīga kakao ieguve ir ļoti aktuāla tēma Skandināvija valstīs. Pircējiem ir svarīgi zināt, ka saldumi, ko tie izvēlas ir ražoti atbildīgi, ka kakao ieguvē nav izmatots bērnu darbs, ka fermeri ir saņēmuši pietiekošu atlīdzību un, ka netiek nodarīts kaitējums apkārtējai videi. Par to pircēji ir gatavi maksāt vairāk un cena ir tikai viens no aspektiem, produktu izvēlē. Baltijas valstīs mēs joprojām dzīvojam zemo cenu drudzī, taču gribas ticēt, ka ekonomikai attīstoties arī mēs novērtēsim iniciatīvas, kas saistītas ar sociālo atbildību un ilgtspējīgu attīstību", komentē Baiba Gulbe, komunikācijas direktore, Fazer Bakery Baltic.

Kakao, kas iegūta atbildīgi, ir sertificēts kakao (UTZ un Rainforest Alliance sertifikāti) un kakao, kas ražots atbilstoši Fazer partneru atbildības programmu prasībām. 2015.gada pavasarī Fazer uzsāks jaunu sadarbības projektu Ekvadorā. Producer Plus programmas mērķis ir garantēt to, ka Ekvadoras kakao atbilst atbildības un izcelsmes izsekojamības prasībām, ko noteicis Fazer. Turpmāk Fazer Ekvadorā iegādātā kakao izcelsmei varēs izsekot līdz katrai saimniecībai, kas to audzējusi. Ekvadoras Arriba kakao ir svarīga Karl Fazer piena šokolādes sastāvdaļa.

Fazer atbildīgas kakao ieguves stūrakmeņi ir Pasaules Kakao fonda (World Cocoa Foundation) trīs principi: cilvēki, peļņa un planēta. Atbildības kritēriji tiek izpildīti, kad kakao audzēšanas procesā tiek nodrošināta stabila iztika lauksaimniekiem un cilvēku labklājība, bet audzēšanas metodes ir ilgtspējīgas un videi draudzīgas. Kakao saimniecību produktivitātes uzlabošana ir svarīga atbildības sastāvdaļa. Uzlabojot produktivitāti, pieaug lauksaimnieku ienākumu līmenis, kas veicina investīciju iespējas lauku saimniecībās un kopienu attīstību.

Sertifikācija nodrošina atbildības kritēriju pārbaudi, ko veic trešā puse. Pašlaik Fazer iegādājas kakao, kam piešķirta UTZ un Rainforest Alliance sertifikācija. Papildus sertifikācijas sistēmai Fazer iegādājas kakao atbilstoši izvēlētajām atbildības programmām (Source Trust, Producer Plus). Fazer partneri, kas izveidojuši programmas ieguves valstīs, apmāca lauksaimniekus un uzrauga Fazer atbildības prasību izpildīšanu.

Tāpat Fazer izmanto savu audita procedūru, kā arī trešo pušu veiktos auditus. Līgumos ar kakao piegādātājiem ir iekļauta prasība uzraudzīt un ziņot, kā arī iespēja veikt auditus. Fazer pieprasa nodrošināt izsekojamību līdz lauksaimnieku vai lauksaimniecības kopienu līmenim. Fazer piedalās vienota atbildīgas un izsekojamas kakao ieguves standarta izstrādē. 2014.gada oktobrī Starptautiskā Standartizācijas organizācija ISO un Eiropas Standartizācijas komiteja CEN nolēma uzsākt vienota standarta izveidi, kas nosaka atbildīgu un izsekojamu kakao ieguvi. Fazer speciālisti aktīvi piedalās šajā darbā Somijā, kā arī starptautiskā līmenī.

Par Fazer

Fazer ir starptautisks ģimenes uzņēmums, kurš specializējas maizes, saldumu un cepumu ražošanā, kā arī ēdināšanas pakalpojumu sniegšanā. Uzņēmums strādā astoņās valstīs, un tā produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 40 valstīm. Fazer misija ir radīt garšas baudījumu. Jau kopš uzņēmuma dibināšanas 1891.gadā tā panākumu pamatā ir izcila produktu un pakalpojumu kvalitāte, spēcīgi zīmoli, kompetenti darbinieki, kā arī atbildīga pieeja it visā, kas tie darīts.

Fazer Grupas neto apgrozījums 2013.gadā sasniedza gandrīz 1,7 miljardus eiro, uzņēmumā strādā vairāk nekā 15 tūkstoši darbinieku. Fazer savā darbībā ievēro stingrus ētikas principus, kas ir balstās uz uzņēmuma vērtībām un ANO ilgtspējīgas uzņēmējdarbības nosacījumiem.

Fazer Latvija ir viens no maizes tirgus līderiem, kas strādā ar diviem zīmoliem - Fazer un Druva. Maize tiek cepta mūsdienīgā ražotnē Ogrē, kas ir viena no tradīcijām bagātākajām maizes ceptuvēm Latvijā. Savukārt Fazer saldumi, no kuriem Latvijā populārākie ir šokolādes Karl Fazer un Geisha, tiek ražoti Somijā. 2013.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 18,41 milj. eiro. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 250 darbinieku, un tas ir lielākais darba devējs Ogrē.

Makes the world taste good!

Informāciju sagatavoja Baiba Gulbe, "Fazer Bakery Baltic" komunikācijas direktore.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana