Ziņas no biznesa

Lauksaimniecības nozares lielāko uzņēmumu trijnieku veido "Uralchem Trading", "Latraps" un "Baltic Agro"

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
10.11.2015

Lauksaimniecības nozares lielāko uzņēmumu saraksta pirmais trijnieks šogad, tāpat kā pērn, ir nemainīgs - to veido agroķīmijas tirgotājs SIA "Uralchem Trading", graudkopības kooperatīvs "Latraps", kā arī augu aizsardzības līdzekļu tirgotājs SIA "Baltic Agro", liecina SIA "Firmas.lv" un aģentūras LETA veidotais "Latvijas biznesa gada pārskats 2015".

"Uralchem Trading", kas ir Krievijas lielākā minerālmēslu ražotāja "Uralhim" meitasuzņēmums Latvijā, apgrozījums pērn bija 1,135 miljardi eiro. "Latraps" apgrozīja 166,988 miljonus eiro, bet "Baltic Agro 107,573 miljonus eiro.

"Top 10" iekļuvuši arī SIA "Scandagra Latvia" ar 81,129 miljonu, SIA "Latagrokoncerns" ar 75,103 miljonu eiro apgrozījumu, bet SIA "Pindstrup Latvia" apgrozīja 44,787 miljonus, AS "Balticovo" 42,798 miljonus, SIA "Konekesno Latvija" 41,387 miljonus, AS "Putnu fabrika Ķekava" 40,811 miljonus, SIA "Starco Eastern Group" 27,193 miljonus eiro.

Kā izdevumā norāda biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja, sezona vērtējama kā smaga un neprognozējamu pārsteigumu pilna. Krievijas embargo un cenu kritums satricināja visu lauksaimniecības sektoru un, tikai pateicoties sīkstumam un pieticībai, Latvijas lauksaimniecību šajā sezonā nav skāris smags bankrotu vilnis. Kopējais nozares attīstības temps ir būtiski palēninājies, un, cenām stabilizējoties, atkopšanās laiks būs garš.

Tikmēr kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" vadītāja Edīte Strazdiņa atzina, ka dārzeņu audzēšanai attīstības iespējas patlaban ierobežotas, tomēr, ņemot vērā karstuma vilni, kas ir skāris visu Eiropu, Latvijas klimatā audzētie dārzeņi būs pieprasīti arī pārējā Eiropā.

"Līdz ar to jau šobrīd ir prognozes, ka Eiropas pārstrādes uzņēmumiem varētu pietrūkt izejvielu, tādēļ dārzeņus tirgosim gan svaigā, gan pārstrādātā veidā. Otrkārt, raugoties filozofiski, labā ziņa ir tā, ka krīze nav mūžīga, un tie, kuri izturēs, jau pēc pāris gadiem varēs turpināt ražot ar daudz lielāku jaudu un ienākumiem," sacīja Strazdiņa.

"Latvijas biznesa gada pārskata" kārtējā izlaidumā iekļautas veiksmīgāko uzņēmēju un nozaru ekspertu atziņas un prognozes, kā arī padziļināts biznesa vides apskats un detalizēti nozaru uzņēmumu saraksti.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana