Ziņas no biznesa

AS "Preiļu siers" atklāj videi draudzīgu, efektīvu katlu māju

AgroPols
18.12.2015

AS "Preiļu siers" aizvadītajā nedēļā atklājusi jauno katlu māju, projekta īstenošanai izmantots Danske Bank finansējums 2,3 milj. EUR apmērā. Projekta ietvaros izbūvēta tvaika katlu māja ar ražību 12,3 tonnas tvaika stundā un nominālo siltuma jaudu 8 MW, kurā kā kurināmais tiks izmantota koksnes biomasa, kā arī šķeldas noliktava, auto svari, piebraucamie ceļi un laukumi. Bez tam sakārtota infrastruktūra un labiekārtota teritorija apmēram viena hektāra platībā. Turklāt visi šie darbi ir paveikti mazāk nekā 9 mēnešu laikā.

AS "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts norāda: "Šim projektam būs pozitīva ietekme uz uzņēmuma darbību vairākos aspektos - jaunā katlu māja ne tikai ļauj samazināt risku, saistītu ar gāzes piegādēm, bet arī paaugstināt uzņēmuma konkurētspēju, samazinot ražošanas izmaksas un tādejādi paverot jaunas iespējas ārējos tirgos. No piena mūsu ražotnē galvenokārt iegūstam sieru un sausos piena produktus, un šo produktu ražošanas procesiem raksturīgs liels siltuma patēriņš. Līdz šim piena produktu ražošanas tehnoloģisko procesu nodrošināšanai izmantojām divus tvaika katlus, kuros kā kurināmais tika izmantota dabasgāze. Tā kā šķelda ir vietējais dabas resurss, no tās iegūtais siltums ir ievērojami lētāks. Būtisks faktors ir arī tas, ka vairāk nekā par 60% samazināsies CO2 izmešu daudzums, tādejādi strādāsim gan efektīvāk, gan dabai daudz draudzīgāk."

AS "Preiļu siers" ir lielākais piena pārstrādes uzņēmums Latvijā, 2014.gadā tas iepircis un pārstrādājis 115 705 tonnas piena, bet līdz šā gada beigām plānots iepirkt nedaudz virs 170 tūkstošiem tonnu piena. Lielākā daļa produkcijas tiek eksportēta uz Vāciju, Nīderlandi, Poliju un vairākām Āzijas valstīm, kas uzņēmumam nodrošina lielākā siera eksportētāja statusu Latvijā. Uzņēmums 2014.gadā strādājis ar peļņu 1,77 miljonu eiro apmērā un tajā nodarbināti aptuveni trīssimts darbinieku.

Danske Bank Latvijā vadītājs Raivis Kakānis ir gandarīts par kopīgi paveikto: ""Preiļu siers", mūsuprāt, ir modernākais piena pārstrādes uzņēmums Latvijā, kas pastāvīgi savā darbībā ievieš jaunākās tehnoloģijas un bieži vien ir pirmais Latvijas piena nozarē dažādu inovāciju ieviešanā. Gribu apliecināt, ka arī turpmāk būsim uzņēmumam līdzās, lai kā finanšu partneris atbalstītu tā centienus arvien iet uz priekšu un attīstīties."

Danske Bank ir apņēmusies turpināt palielināt savu tirgus daļu Latvijā korporatīvo klientu segmentā, piedāvājot saviem klientiem profesionālas konsultācijas un individuāli pielāgotus kreditēšanas risinājumus. Danske Bank uzņēmumiem izsniegto kredītu apjoms gada laikā pieaudzis par 27%, 3.ceturkšņa beigās sasniedzot 247,5 miljonu eiro atzīmi.

Informāciju sagatavoja Ieva Zauere, "Danske Bank" Latvijā Komunikācijas nodaļas vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana