Ziņas no biznesa

"Rīgas dzirnavnieks" paplašina auzu un vasaras kviešu audzēšanas programmu Latvijā

Ansis Krūmiņš, A/s "Rīgas Dzirnavnieks"
11.01.2016

Gatavojoties jau nākamajai ražas sezonai, viens no lielākajiem graudaugu pārstrādātājiem Latvijā AS "Rīgas Dzirnavnieks" uzsācis zemnieku saimniecību pieteikšanos auzu un vasaras kviešu audzēšanas programmai.

Šādu graudaugu audzēšanas programmu Latvijā uzņēmums uzsāka pērn ar mērķi ieinteresēt zemniekus vairāk audzēt auzas un sekmēt auzu un vasaras kviešu kvalitāti un ražīgumu. Pirmajā pilotgadā projektā sasniegti labi rezultāti, tāpēc šobrīd interese par dalību programmā ir ne tikai esošajām zemnieku saimniecībām, bet arī daudzām jaunām.

Programmas ietvaros zemnieki tiek nodrošināti ar šī reģiona klimatiskajiem apstākļiem atbilstošām auzu un vasaras kviešu sēklām, kas ir speciāli selekcionētas Skandināvījā un nodrošina augstāku izturību un ražību par parastajām sēklām. Uzņēmums nodrošina arī agronomu uzraudzību, kas sniedz konsultācijas un palīdz izaudzēt augstas kvalitātes graudus. Savukārt zemnieks ir motivēts piedalīties programmā, jo "Rīgas Dzirnavnieks" iepērk graudu ražu par augstāku cenu, salīdzinot ar parastajiem graudiem. Lielāks uzsvars programmā ir uz auzām.

Žilvinas Pakeltis, AS "Rīgas Dzirnavnieks" valdes loceklis: "Esam apmierināti ar pirmā gada ražas rezultātiem, kas graudu kvalitātes un apjoma ziņā acīmredzami ir augstāki nekā vidēji auzām un vasaras kviešiem. Jau šobrīd interese par dalību programmā ir dubultojusies, un esam pārliecināti, ka līdz jaunās sezonas sākumam zemnieku saimniecību skaits programmā būs salīdzinoši liels. Vairākas pirmā gada saimniecības jau tagad ir palielinājušas platības, kuras šogad apsēs ar programmas auzām. Pēc šā gada rezultātiem esam izanalizējuši programmu un redzam arī jomas, kas saistītas, piemēram, ar apstrādi, ko varam pilnveidot."

Latvijā salīdzinoši maz tiek audzētas auzas, un tās kvalitātes ziņā vairāk atbilst lopbarības labībai. Ņemot vērā "Rīgas Dzirnavnieks" auzu pārslu produkcijas pieprasījuma pieaugumu gan vietējā, gan eksporta tirgos, uzņēmums nolēma uzsākt savu graudaugu audzēšanas programmu Latvijā, iesaistot tajā lauksaimniekus. Plānots, ka uzsāktā programma veicinās auzu audzēšanas tradīcijas Latvijā, kā arī būs atbalsts zemniekiem vasaras kviešu kvalitātes uzlabošanai.

Pirmajā gadā programmā piedalījās septiņas zemnieku saimniecības Zemgalē un Vidzemē - no Madonas novada, Tērvetes novada, Bauskas novada, Rundāles novada, Vecumnieku novada, Krimuldas novada un Jaunjelgavas novada. Pieteikšanās šī gada programmai turpināsies līdz marta beigām. Jau šobrīd zemnieku saimniecību interese ir augsta.

Vidējā auzu ražība no selekcionētajām auzu šķirnēm ir 4-7 tonnas no hektāra, kas auzām ir ļoti labs rādītājs. Ļoti auglīgās zemēs, ko līdzīgā programmā Lietuvā apliecina zemnieku saimniecības, vidējais ražīgums ir 5-6 tonnas auzu no hektāra.

AS "Rīgas Dzirnavnieks" ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus – visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Hercogs", "Herkuless" un "Īsta Saimniece".

Informāciju sniedza: Žilvinas Pakeltis, AS "Rīgas Dzirnavnieks" valdes loceklis.

A/s "Rīgas Dzirnavnieks"

x

Paroles atgadināšana