Ziņas no biznesa

Pēc AS "Balticovo" avārijas notekūdeņu attīrīšanas iekārtās VVD nav novērojis piesārņojumu Verģupē un Iecavas upē

Jūlija Ņikitina, Valsts Vides dienests (VVD)
13.04.2016

Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas reģionālā vides pārvalde (Jelgavas RVP) turpina veikt AS "Balticovo" ražošanas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu avārijas seku novēršanas uzraudzību. Pārbaudīta Verģupe un Iecavas upe - piesārņojums nav novērots. Abu upju ūdenim veiktie skābekļa koncentrācijas mērījumi atbilst normai. Papildu ūdens analīzes uzdots veikt arī uzņēmumam. Izstrādāts un tiek ieviests pasākumu plāns avārijas seku likvidēšanai.

Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis skaidro situāciju dienu pēc "Balticovo" avārijas: "Vides pārvaldes darbinieki uzrauga situāciju upēs. Tiek veiktas Verģupes un Iecavas upes skābekļa analīzes. Nav manīts, ka Verģupē būtu zivis, līdz ar to pastāv vien risks par zivju slāpšanu Iecavā, taču arī tā pašlaik nav novērota. Ja radīsies problēmas, būs jādomā par aerācijas iekārtu izvietošanu upēs, lai bagātinātu tās ar skābekli un novērstu dzīvo organismu bojāeju. Taču šādi pasākumi būs jāveic vien tad, ja ūdens analīzes uzrādīs pazeminātu skābekļa koncentrāciju. Šobrīd skābeklis ir normā."

VVD Jelgavas RVP zināmi AS "Balticovo" ražošanas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu baktēriju pēkšņās bojāejas iemesli. Uzņēmuma kanalizācijas sistēmā nonākusi digestāta šķidrā frakcija ar augstu ķīmiskā skābekļa patēriņu, izraisot baktēriju slāpšanu.

Šķidrā digestāta frakcija, ko izmanto lauku mēslošanai, AS "Balticovo" kanalizācijas sistēmā nonākusi no uzņēmuma teritorijā esošās biogāzes ražotnes. Biogāzes ražotne ir AS "Balticovo" sadarbības partneris.

Koncentrētais piesārņojums no kanalizācijas sistēmas plūdis caur "Balticovo" attīrīšanas iekārtām, izraisot bojājums. VVD vērtē situāciju un vajadzības gadījumā uzsāks administratīvo lietvedību pret biogāzes ražotni.

Tikmēr AS "Balticovo" līdz minimumam samazinājis ražošanas jaudu. Neattīrīti notekūdeņi netiek novadīti vidē. Piesārņotākie notekūdeņi tiek vesti uz Iecavas novada komunālajām attīrīšanas iekārtām.

Jau ziņots, ka 11.aprīlī putnkopības uzņēmuma AS "Balticovo" ražošanas notekūdeņu attīrīšanas iekārtās pēkšņi gājušas bojā notekūdeņus attīrošās baktērijas. Uzņēmums par šo faktu ziņojis VVD un veicis nepieciešamos pasākumus, lai samazinātu neattīrītu notekūdeņu nokļūšanu vidē.

Tāpat AS "Balticovo" veic notekūdeņu attīrīšanas sistēmas sakopšanas darbus - tiek izvāktas bojā gājušās dūņas. Līdz nedēļas beigām attīrīšanas baseinā plānots ievietot jaunas dūņas un uzsākt to ieaudzēšanu.

VVD situāciju uzņēmumā vērtē kā ļoti nopietnu apdraudējumu - ik dienu AS "Balticovo" vidē novada aptuveni 500m3 notekūdeņu. Tiek skaidroti notekūdeņu attīrīšanas sistēmas baktēriju pēkšņās bojāejas cēloņi.

Valsts Vides dienests (VVD)

x

Paroles atgadināšana