Ziņas no biznesa

"Rīgas Dzirnavnieks" auzu un vasaras kviešu audzēšanas programmā šosezon piedalīsies 35 graudaudzētāji

Inese Ozoliņa, A/s "Rīgas Dzirnavnieks"
14.04.2016

Jaunajā ražas sezonā AS "Rīgas Dzirnavnieks" auzu un vasaras kviešu audzēšanas programmā piedalīsies 35 zemnieku saimniecības no dažādiem Latvijas reģioniem, kas ir piecas reizes vairāk nekā pirmajā programmas gadā pērn.

Šādu graudaugu audzēšanas programmu Latvijā uzņēmums uzsāka pērn ar mērķi ieinteresēt zemniekus vairāk audzēt auzas un sekmēt auzu un vasaras kviešu kvalitāti un ražīgumu. Pirmajā pilotgadā projektā sasniegti labi rezultāti, tāpēc šobrīd interese par dalību programmā ir ne tikai esošajām zemnieku saimniecībām, bet arī daudzām jaunām.

Žilvinas Pakeltis, AS "Rīgas Dzirnavnieks" valdes loceklis: "Šogad programmā piedalīsies piecas reizes vairāk zemnieku saimniecību nekā pērn. Turklāt pirmā gada saimniecības ir palielinājušas audzēšanas platības pat vairākas reizes, kas apliecina, ka tās ir apmierinātas ar ražas rādītājiem. Lielo interesi par audzēšanas programmu var skaidrot arī ar zemnieku saimniecību vēlmi pamainīt graudaugu kultūras pret auzām, kas būtu izturīgākas, dotu labākas ražas un būtu vieglāk audzējamas, ņemot vērā, ka pēdējos gados pasaules biržās kviešu graudu cenas nav vairs tik augstas."

Programmas ietvaros zemnieki tiek nodrošināti ar šī reģiona klimatiskajiem apstākļiem atbilstošām auzu un vasaras kviešu sēklām, kas ir speciāli selekcionētas Skandināvījā un nodrošina augstāku izturību un ražību par parastajām sēklām. Uzņēmums nodrošina arī agronomu uzraudzību, kas sniedz konsultācijas un palīdz izaudzēt augstas kvalitātes graudus. Savukārt zemnieks ir motivēts piedalīties programmā, jo "Rīgas Dzirnavnieks" iepērk graudu ražu par augstāku cenu, salīdzinot ar parastajiem graudiem. Lielāks uzsvars programmā ir uz auzām.

Latvijā salīdzinoši maz tiek audzētas auzas, un tās kvalitātes ziņā vairāk atbilst lopbarības labībai. Ņemot vērā "Rīgas Dzirnavnieks" auzu pārslu produkcijas pieprasījuma pieaugumu gan vietējā, gan eksporta tirgos, uzņēmums nolēma uzsākt savu graudaugu audzēšanas programmu Latvijā, iesaistot tajā lauksaimniekus. Plānots, ka uzsāktā programma veicinās auzu audzēšanas tradīcijas Latvijā, kā arī būs atbalsts zemniekiem vasaras kviešu kvalitātes uzlabošanai.

Pirmajā gadā programmā piedalījās septiņas zemnieku saimniecības Zemgalē un Vidzemē.

Pirmā gada ražas rezultāti graudu kvalitātes un apjoma ziņā acīmredzami ir augstāki nekā vidēji auzām un vasaras kviešiem.Vidējā auzu ražība no programmas selekcionētajām auzu šķirnēm ir 4-7 tonnas no hektāra, kas auzām ir ļoti labs rādītājs. Ļoti auglīgās zemēs, ko līdzīgā programmā Lietuvā apliecina zemnieku saimniecības, vidējais ražīgums ir 5-6 tonnas auzu no hektāra.

AS "Rīgas Dzirnavnieks" ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus - visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Hercogs", "Herkuless" un "Īsta Saimniece".

Informāciju sniedza Žilvinas Pakeltis, AS "Rīgas Dzirnavnieks" valdes loceklis.

A/s "Rīgas Dzirnavnieks"

x

Paroles atgadināšana