Ziņas no biznesa

Nārsts mākslīgajās ligzdās veiksmīgi papildinājis Daugavas zivju resursu krājumus

AgroPols
31.05.2016

Šajā pavasarī bija ļoti veiksmīgs nārsts mākslīgajās nārsta ligzdās Daugavā pie Ikšķiles un Kaibalas. Zivju mazuļi ir izauguši, devušies upes dziļākos ūdeņos, un biedrības "Mēs zivīm" pārstāvji šajā nedēļā izcēla ligzdas no upes. Tādējādi noslēdzās šā gada AS Latvenergo" sadarbības projekts ar biedrību "Mēs zivīm", lai sekmētu raudu, brekšu, asaru un citu sugu zivju dabisko nārstu Daugavā.

Maija sākumā biedrības "Mēs zivīm" pārstāvji ielika Daugavā 400 mākslīgās zivju nārsta ligzdas, ko 2.aprīlī Lielvārdē no egļu zariem izgatavoja AS "Latvenergo" darbinieki un klienti. Tobrīd jau bija iestājušās siltas un saulainas dienas, kas sekmēja raudu un vēlāk arī brekšu nārstu. Biedrības "Mēs zivīm" vadītāja Ivara Dubras vērojumi šogad rāda, ka zivis bija ļoti aktīvas un visas ligzdas bija bagātīgi piepildītas ar ikriem.

Irēna Upzare, AS "Latvenergo" Vides un darba aizsardzības direktore: "Esam gandarīti, ka laika apstākļi bija ļoti labvēlīgi un Latvenergo darbinieku un klientu izveidotajās mākslīgajās nārsta ligzdās noritējis tik izcils nārsts. Mūsu darbošanās un pieredze apliecina, ka ar vienkāršām metodēm sasniedzam ļoti labu rezultātu."

Ivars Dubra, biedrības "Mēs zivīm" valdes priekšsēdētājs: "Ļoti veiksmīgais šī gada nārsts mākslīgajās nārsta ligzdās ir noslēdzies. Katrā ligzdā bija bagātīgi iznērsti ikri, tas nozīmē, ka zivis labprāt izvēlas nārstot mākslīgajās nārsta ligzdās, kas izgatavotas no egļu zariem. Pēc vairākām tajās pavadītām nedēļām zivju mazuļi izaug un dodas dziļākos ūdeņos. Šajā nedēļā ligzdas no upes ir izņemtas. Veicot utilizācijas procesu, tās tiek apsaimniekotas videi draudzīgā veidā."

Brīdī, kad zivis iznērš ikrus, pirmās divas dienas tie ir zelta krāsā un saulē mirdz. Katru nākamo dienu atkarībā no laika apstākļiem ikri mainās un attīstās, līdz jau līdzinās mazai zivtiņai, kas peld dziļākos ūdeņos. Pieņemot, ka no vienas zivs ir 50 tūkstoši ikru un katrā ligzdā ir iznārstojusi vismaz viena zivs, tad 400 ieliktajās ligzdās kopā ir aptuveni 20 miljoni ikru. Ja 5-10 % no tiem attīstījušos zivtiņu izdzīvo, tad tas ir labs Daugavas zivju krājumu papildinājums. Kopumā šī gada zivju nārstu uz mākslīgajām zivju nārsta ligzdām var raksturot kā ļoti veiksmīgu, jo nebija nevienas ligzdas, kurā nebūtu novērots zivju nārsts.

Sadarbība ar biedrību notiek jau piekto gadu, un šāda vides aktivitāte, veicinot zivju dabisko nārstu, ir AS "Latvenergo" papildus atbalstīta iniciatīva bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas ietvaros.

Šā gada 2.aprīlī koncerna darbinieki ar ģimenēm un klienti pulcējās Lielvārdes novadā, kur mežā kopā ar biedrības speciālistiem sagatavoja mākslīgās zivju nārsta ligzdas. Tika izveidots vairāk nekā 400 nārsta ligzdu, ko ievietoja Rīgas un Ķeguma HES ūdenskrātuvēs.

Informāciju sagatavoja Ivita Bidere, AS "Latvenergo" preses sekretāre.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana