Ziņas no biznesa

Sākta siltumnīcu būvniecības 3. kārta

AgroPols
12.12.2016

Getliņu poligona teritorijā uzsākta "Getliņi EKO" siltumnīcu būvniecības 3. kārta. Tās ietvaros tiks izveidota siltumnīca, kas paredzēta augsti tehnoloģiskai gurķu audzēšanai. Projekta realizācijā tiks investēti aptuveni 3,85 miljoni eiro, būvniecības darbus veic SIA "Arčers".

Topošā siltumnīca ir iecerēta kā gurķu audzēšanas vieta. Tieši gurķu audzēšana ir Getliņu jaunais lauksaimniecības attīstības virziens, kas papildinās veiksmīgo tomātu audzēšanu. Jaunajā siltumnīcā darbu plānots uzsākt nākamgad un tirgū piedāvāt gurķus plānots jau nākamajā Getliņi sezonā, kas tradicionāli ir no novembra līdz augustam.

"Šāda tipa siltumnīcas Latvijā vēl nav un arī Eiropā tās vēl nav izplatītas. Tādēļ to pašizmaksa ir dārgāka nekā parasti, bet tā mums ļauj arī gurķu sezonu Latvijā pielāgot ziemas prasībām. Siltumnīca iecerēta 0,3 hektāru plaša, piemērota gurķu intensīvai audzēšanai ziemā, izmantojot LED apgaismojumu un rekuperācijas iekārtas. Gurķu stādu izvēlē un audzēšanā mēs cieši sadarbosimies ar eksperimentālajām siltumnīcām, kuras attīsta uzņēmums "Philips", lai izceltu tās gurķu sugas, kuras ir piemērotas audzēšanai ziemā," stāsta Guntars Strauts, SIA "Getliņi EKO" agronoms.

Būvkompānijas "Arčers" sadarbības partneris Nīderlandes uzņēmums "Hortilife BV" rūpnieciski izgatavos un piegādās siltumnīcu. Lai nodrošinātu gurķu labsajūtai nepieciešamo klimatu, siltumnīcā tiks ierīkota virkne iekārtu ēkas automatizētai vadībai, tai skaitā mēslojuma jaukšanas sistēma un klimatisko zonu kontrole, kas paredz īpašu temperatūras, vēdināšanas, gaisa cirkulācijas un mitrināšanas, ogļskābās gāzes, apgaismojuma, apkures, laistīšanas un citu sistēmu vadību. Jaunās piebūves telpu kopējā platība siltumnīcai un tehniskajai zonai - 2973 m2, bet būves augstums - 6,74 m.

Projekts tiks īstenots Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gada pasākuma "Ieguldījumi materiālajos aktīvos" apakšpasākumā "Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās".

Par Getliņi EKO

SIA "Getliņi EKO" ir uzņēmums, kas nodarbojas ar Baltijas lielākā atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Rīgas rajonā, Stopiņu novadā un īsteno lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs. Vairāku gadu garumā poligonā "Getliņi" veiktās investīcijas atkritumu apsaimniekošanā un elektroenerģijas ražošanā ir apliecinājušas savu efektivitāti, finansiālo atdevi un labvēlīgu ietekmi uz vides saudzēšanu. Siltumnīcu izveide un tomātu audzēšana ir Latvijā unikāls piemērs ekoloģiski saderīgu darbības virzienu ieviešanai. Energobloka saražotais siltums tiek izmantots "Getliņi EKO" siltumnīcu apsildei, nodrošinot ideālu vidi lauksaimnieciskajai ražošanai gada aukstajos mēnešos. Siltumnīcu izveide poligona teritorijā, kur elektrības ražošanas rezultātā rodas siltums, ir reti izplatīta, bet pārbaudīta videi draudzīga pieredze citos Eiropas poligonos. To īsteno tādas valstis kā Holande un Zviedrija.

Informāciju sagatavoja Linda Vītola-Barānova.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana