Ziņas no biznesa

"Latvijas balzama" alkoholisko dzērienu ražošanai iepirkto dabīgo izejvielu daudzums divu gadu laikā audzis par 30%

Dana Hasana, AS "Latvijas balzams"
25.01.2017

No Latvijas ražotājiem uzņēmums pērn iepircis vairāk nekā 11 tonnas dabas velšu.

Pašmāju dzērienu ražotājs "Latvijas balzams’’ pērn ražošanā izmantojis 131 tonnu dažādu dabīgo un augu izcelsmes izejvielu, neskaitot spirtu un vīnogu vīnu. Tostarp dzērienu ražošanai pērn iepirktas 95 tonnas dažādu dabīgo sulu koncentrātu. Izmantoto dabīgo izejvielu daudzums divu gadu laikā audzis par teju 30%.

Jau ilggadēja sadarbība izveidojusies ar vietējiem ražotājiem, no kuriem uzņēmums pērn iepircis: 4,5 tonnas žāvētu ābolu, 0,6 tonnas medus, 6 tonnas žāvētu melleņu. Izejvielu ģeogrāfija ir ļoti plaša, eksotiskākās no tām tiek piegādātas pat no Kamerūnas un Indonēzijas. FOTO ar dabīgajām izejvielām: https://failiem.lv/u/hnzfcjxx.

"Patērētāji visā pasaulē arvien vairāk uzmanības pievērš rūpēm par savu veselību, kas ietekmē arī ražotājus. Lai cik dīvaini neskanētu, patērētāji meklē veselīgo arī alkoholisko dzērienu plauktā - pieprasa dabīgas izejvielas, pievērš uzmanību kaloriju, alkohola un cukura daudzumam dzērienos. Tāpēc arī mūsu dzērienu receptūrās izmantojam tikai dabīgo sulu koncentrātus, paši gatavojam ekstraktus no dabīgām izejvielām, kā arī ražojam dzērienus, kas saņēmuši īpašo košera sertifikātu jeb ir košērēti. Košerēto produktu popularitāti ietekmē augošais pieprasījums pēc produktiem bez alergēniem, ko lielā mērā nodrošina košera prasību izpilde," atklāj uzņēmuma komunikācijas vadītāja Dana Hasana.

Lielāko īpatsvaru dabīgo izejvielu klāstā veido dabīgo sulu koncentrāti, ko izmanto balzama, liķieru, sidru, kokteiļu un dzirkstošo dzērienu ražošanai. Visvairāk pērn iepirkts upeņu sulas koncentrāts (41 tonna), kas tiek izmantots tādu dzērienu kā "Rīgas Melnais Balzams" un upeņu liķiera "Moulin De Fruits Creme De Cassis" ražošanā, kā arī ābolu sulas koncentrāts - 30 tonnas, ko izmanto sidru un dzirkstošo dzērienu ražošanā.

Pērn iepirktas arī : 7,2 tonnas Arabica kafijas pupiņu, 2,3 tonnas svaigas ingvera saknes, 160 kg liepziedu, 200kg vērmeļu un citas dabas veltes.

Dzērienu ražošanā būtiska izejvielu cena un kvalitāte. Komentējot izejvielu cenu izmaiņas pasaulē, AS "Latvijas balzams" iepirkumu daļas vadītājs Aleksandrs Usovs atzīst, ka graudaugu raža Eiropā pērn bija laba, tādēļ cena pat nedaudz kritās. "Izvērtējot tirgus piedāvājumu un kvalitāti, atbilstoši mūsu produktu vajadzībām, pērn iepirkām gan Eiropā ražotu spirtu no Slovākijas, gan mūsu grupas uzņēmumā Krievijā ražotu augstākās raudzes graudu spirtu. Jaunums ir kukurūzas un griķu spirts, kuru iegādājāmies degvīna "Stolichnaya Gluten Free" ražošanai," stāsta uzņēmuma pārstāvis.

Otra stratēģiskā izejviela ir vīnogu vīns, kuru uzņēmums iegādājas lielākoties no Spānijas. "Vīnogu raža Dienvideiropā pagājušogad bija vidēji laba, atsevišķos reģionos pat slikta, bet jaunu tehnoloģiju izmantošana vīnogulāju audzēšanā Spānijā ir veicinājusi augstu ražīgumu un šīs valsts izrāvienu – arī Francijas un Vācijas vīndari izrāda interesi par spāņu vīnmateriāla iegādi," izvēli pamato A.Usovs.

Dzērienu ražošanā neiztikt bez tādas izejvielas kā cukurs. Pērn "Latvijas balzams" iepirka 731 tonnu. Cukura cena pasaulē pagājušogad, salīdzinot ar 2015. gadu, kāpa par 26%., kas skaidrojams ar augošo pieprasījumu pēc cukurbiešu cukura un arī stingro kvotu sistēmu Eiropas cukura tirgū.

Par AS "Latvijas balzams"

AS "Latvijas balzams" ir vadošais alkoholisko dzērienu ražotājs Baltijā ar tradīcijām bagātu vēsturi kopš 1900. gada. Uzņēmums ir daļa no ‘’Amber Beverage Group", kas ir vadošā vīna un stipro alkoholisko dzērienu holdinga sabiedrība Latvijā, Lietuvā un Igaunijā un daļa no ‘’SPI Group’’.

Uzņēmums pārstāv 26% Latvijas alkoholisko dzērienu tirgus un ražo vairāk nekā 100 dažādu produktu gandrīz visos stipro un vieglo alkoholisko dzērienu segmentos, no kuriem vairākos ir izteikts tirgus līderis Latvijā. AS "Latvijas balzams" ir viens no Latvijas vadošajiem eksportētājiem - tā produkcija ar ‘’SPI Group’’ starpniecību pieejama vairāk nekā 170 valstīs.

AS "Latvijas balzams" ir pārtikas nozares vadošais uzņēmums un viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Latvijā, nodrošinot vairāk nekā 600 darbavietu. Uzņēmumam Rīgā pieder dzirkstošo vīnu un vieglo alkoholisko dzērienu, kā arī stipro alkoholisko dzērienu ražotne.

Uzņēmuma dzērienu portfeli veido tādi pasaulē atzīti zīmoli kā Stolichnaya, Moskovskaya, Rīgas Melnais balzams un vietējā tirgū populārākais dzirkstošais vīns - Rīgas šampanietis. Mūsu lielākais lepnums - Rīgas Melnais balzams - ir viens no senākajiem alkoholisko dzērienu zīmoliem Eiropā, kas savu pirmsākumu rod tālajā 1752. gadā.

Uzņēmuma kvalitātes vadības sistēma ir sertificēta saskaņā ar ISO standartiem. Produkcijas augsto kvalitāti apliecina gan dažādos pašmāju un starptautiskos konkursos gūtie apbalvojumi un sertifikāti, gan arī gadu desmitos iemantotā patērētāju uzticība. Ražošanā ieviesti starptautiski kvalitātes standarti, tie piemēroti arī izejvielu iepirkumam, iepakojumam, darba kultūrai.

AS "Latvijas balzams"

x

Paroles atgadināšana