Pieredze

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs aizvada lauku dienas augkopības demonstrējumu saimniecībā "Purmaļi"

AgroPols
30.08.2016

Š.g. 24.augustā Ērģemes pagasta z/s "Purmaļi", Valsts Lauku tīkla (VLT) pasākuma "Ilgtspējīgu lauksaimnieciskās ražošanas pilotprojektu īstenošana laukkopībā un dārzkopībā" ietvaros aizvadīts Valmieras konsultāciju biroja rīkots demonstrējuma seminārs ar nosaukumu "Lauku diena". Semināra tēma: "Galviņkāpostu kaitīgo organismu ierobežošana integrētajā augu aizsardzībā".

Savā saimniecībā semināra dalībniekus laipni uzņēma z/s "Purmaļi" īpašnieks Vilnis Vehi, kurš arī atklāja "Lauku dienu". Saimniecība ar dārzeņkopību nodarbojās kopš 1992.gada. Vilnis audzē kāpostus, burkānus, bietes, ķirbjus, kabačus, sīpolus, redīsus, puravus, salātus, dažādus garšaugus, kartupeļus u.c., kā arī ir vairākas siltumnīcas, kurās tiek audzēti tomāti, gurķi, paprika un citas kultūras. Savu izaudzēto produkciju zemnieks galvenokārt realizē novada skolu un pirmsskolas iestāžu ēdnīcām. Cauru gadu saimniecībā tiek nodrošināts darbs 7 - 8 cilvēkiem, kuri strādā z/s "Purmaļi" un palīdz izaudzēt daudzveidīgo dārzeņu klāstu.

Dārzeņu audzētāji, lauksaimnieki, kā arī visi citi interesenti kopā Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) speciālistiem devās uz Viļņa Vehi lauku, kurā aug dažādu šķirņu kāposti. Saimnieks plaši un interesanti stāstīja par šā gada pavasara-vasaras laika apstākļu ietekmi uz kāpostu ražu. Tā kā pavasaris bija ļoti sauss, praktiski bez lietus, tad kāpostu stādīšana notika tikai jūnija pirmajā nedēļā. Vēlāk, ilgstošajā lietus periodā, kāpostu lauks brīžiem pat daļēji atradās zem ūdens! Taču - kāposti būs!

Semināra dalībnieki bija ieinteresēti stāstītajā un uzdeva jautājumus, precizējot un iegūstot jaunu informāciju. Vilnim Vehi aktuāla un tālāk uzlabojama ir mēslošanas un augu aizsardzības sistēma, jo saimnieks vēlas pilnībā nodrošināt augus ar nepieciešamajām barības vielām un pasargāt tos no kaitēkļu un slimību ietekmes.

LLKC Augkopības nodaļas dārzeņkopības konsultants Māris Narvils plašāk stāstīja par semināra tēmu "Galviņkāpostu kaitīgo organismu ierobežošana integrētajā augu aizsardzībā".

Firmas "Agrimatco" pārstāves Ilze Apenīte un Guna Dūda Kraukle dalījās ar aktualitātēm dārzeņu audzēšanā, informēja par jaunajām un perspektīvajām dārzeņu šķirnēm.

Semināra laikā notika diskusija par dārzeņu audzēšanu kopā ar z/s īpašnieku Vilni Vehi, Valmieras KB augkopības konsultanti Ilonu Krūmiņu un Valkas novada lauku attīstības konsultanti Sniedzi Ragži un visiem interesentiem.

Semināra nobeigumā dalībnieki degustēja jaunās galda kartupeļu šķirnes no z/s "Piekalnes (Vijciema pag. Ināra Pakalna). Zemnieku saimniecība piedāvāja nogaršot tādas šķirnes, kā "Diplomat", "Gala", "Inara", "Paroli", Baltic Rose un "Soraya".

Informāciju sagatavoja Aksana Markoviča, Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana