Pašvaldībās

Zemgalieši gādās par dabas resursu ilgtspējīgu saglabāšanu

Juris Kālis, AgroPols
21.08.2009

Zemgales plānošanas reģionā sākusies Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta prioritātes "Ilgtspējīga attīstība" otrajā konkursā atbalstītā projekta „Ilgtspējīga dabas resursu saglabāšana Zemgalē” ieviešana.


Zemgalieši gādās par dabas resursu ilgtspējīgu saglabāšanu

Zemgales plānošanas reģionā sākusies Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta prioritātes “Ilgtspējīga attīstība” otrajā konkursā atbalstītā projekta „Ilgtspējīga dabas resursu saglabāšana Zemgalē” ieviešana.

Projekts izstrādāts ar mērķi paaugstināt dabas resursu pārvaldības un izmantošanas efektivitāti, radot priekšnoteikumus vērtīgu sugu un biotopu aizsardzībai, ūdeņu un mežu resursu saglabāšanai un ilgtspējīgai izmantošanai reģionā, sevišķi “Natura 2000” teritorijās.

Projekta vadošais partneris ir Zemgales Plānošanas reģiona administrācija, bet partneri - Aizkraukles, Bauskas, Jelgavas, Krustpils, Rundāles un Viesītes novads, kurā pēc administratīvi teritoriālās reformas ietilpst projektā aptvertās Rundāles, Kūku, Saukas un Vilces pagastu teritorijas.

Projekta ieviešanas laikā (līdz 2011. gada aprīlim) paredzēts izstrādāt Dabas aizsardzības plānu četrām teritorijām, pārsvarā purvainos apvidos, bet Saukas dabas parka plānu aktivizēt. Tāpat, lai uzlabotu Bauskas un Daugavas ielejas dabas parku administrēšanas un apsaimniekošanas sistēmu, tiks izpētīti jau esošie modeļi vairākās citās Latvijas īpaši aizsargājamajās dabas teritorijās, kā arī abos dabas parkos ieviests sabiedriskaisvides monitorings. Plānots iegādāties apmeklētāju skaitītāju, ko uzstādīs Bauskas dabas parkā.

Savukārt infrastruktūras uzlabošanas jomā piecos dabas parkos plānots sakārtot informatīvo bāzi - izgatavot un uzstādīt informatīvās un servisa zīmes, virziena norādes un informatīvos stendus. Piecos dabas parkos tiks arī labiekārtotas atpūtas vietas, izveidotas takas un celiņi, izbūvētas laivu piestātnes un kāpnes.

Vēl projekta ietvaros plānots noorganizēt mācības 20 vides gidiem un piecus vienas dienas seminārus pašvaldību darbiniekiem par īpaši aizsargājamo teritoriju ilgtspējīgu vadību un apsaimniekošanu. Projekta īstenošanai tuvojoties noslēgumam, iecerēts dabas fotogrāfiju konkurss, lai veiksmīgākos darbus varētu izmantot ceļojošas fotoizstādes izveidē. Taps arī bagātīgi ilustrēta grāmata par nozīmīgākajām Zemgales dabas vērtībām.

Jelgavā jau notikusi projekta vadības grupas sanāksme, bet septembra sākumā būs projekta atklāšanas seminārs ar vides speciālistu, valsts un pašvaldību institūciju pārstāvju piedalīšanos, kurā katrs no projektā ietverto dabas objektu apsaimniekotājiem sniegs tā pašreizējā stāvokļa novērtējumu un identificēs aktuālākās problēmas darba pilnveidošanā.

Projekta kopējās izmaksas ir 383 798 eiro. No šīs summas 326 228 eiro ir EEZ un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta ieguldījums, bet 57 570 eiro – partneru līdzfinansējums.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana