Jaunumi ekonomikā

Tikšanās-seminārs par Baltkrievijas, Kazahstānas un Krievijas muitas ūniju


16.12.2009, 10:00, Ekonomikas ministrijā, 2.stāva 224.telpā (II ieeja no Vecās Ģertrūdes baznīcas puses)

Tikšanās-seminārs par Baltkrievijas, Kazahstānas un Krievijas muitas ūniju

Ekonomikas ministrija aicina uzņēmējus uz tikšanos-semināru, lai informētu eksportētājus par Baltkrievijas, Kazahstānas un Krievijas muitas ūnijas veidošanas procesu un tā ietekmi uz Latvijas eksporta attīstību.

Tikšanās piedalīsies ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) un tajā aicināti piedalīties arī Baltkrievijas, Kazahstānas un Krievijas vēstnieki.

Šā gada 27. novembrī Minskā (Baltkrievija) Eirāzijas Ekonomikas kopienas starpvaldību padomes ietvaros Baltkrievijas, Kazahstānas un Krievijas valstu prezidenti parakstīja dokumentu paketi par kopīgas muitas ūnijas izveidošanu ar 2010. gada 1. janvāri.

Muitas ūnijas veidošanas ietvaros tiek īstenota Baltkrievijas, Kazahstānas un Krievijas importa režīmu saskaņošana, sākotnēji veicot importa tarifu harmonizāciju un pakāpeniski sakārtojot citus ar muitas ūnijas darbību saistītus jautājumus. Cita starpā eksporta ierobežojumi tuvākajā laikā paliks muitas ūnijas valstu nacionālā kompetencē, vienlaikus atceļot tos savā starpā.

Ņemot vērā līdzšinējās Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas importa režīmu atšķirības, sākot ar nākamā gada janvāri virknei preču gaidāmas importa tarifu izmaiņas.

Vienlaikus šobrīd zināms, ka Krievijas importa tarifi samazināsies 1602 tarifu līnijām, bet palielināsies 708 tarifu līnijām. Palielinājumi būtiski skars virkni produktu, t.sk. gaļas izstrādājumus, piena pārstrādes produktus, transportlīdzekļus, dzelzs un tērauda izstrādājumus, graudaugus un konditorejas izstrādājumus. Vienlaikus tarifu samazinājumi aptver tādas preču grupas kā mehānismi, elektroierīces, optiskās ierīces un aparatūra, dažādi tekstilizstrādājumi u.c.

Baltkrievijas gadījumā importa tarifi tiks samazināti 1450 tarifu līnijām, bet paaugstināsies 1920 tarifu līnijām. Tarifu palielinājumi būtiski skars gaļas izstrādājumus, piena pārstrādes produktus, augļu un dārzeņus, tekstilizstrādājumus, elektroierīces, transportlīdzekļus u.c. Bet samazinājumi galvenokārt attieksies uz mehānismiem, optiskajām ierīcēm, dzelzs un tērauda u.c. izstrādājumiem.

Būtiski, ka vislielākās izmaiņas skars līdz šim liberālākās Kazahstānas importa režīmu. Tās piemērotie tarifi samazināsies 497 tarifu līnijām, bet palielināsies 5704 tarifu līnijām, ietekmējot praktiski visus lauksaimniecības un rūpniecības sektorus, t.sk. zivrūpniecības, dzelzs un tērauda, farmācijas un koksnes izstrādājumus. Savukārt tarifu samazinājumi attieksies uz tādām preču grupām kā mehānismi, optiskās ierīces, gaļas izstrādājumi, furnitūra u.tml.

Ņemot vērā šo valstu lomu Latvijas ārējā tirdzniecībā, jautājums vairākkārtīgi uzrunāts Eiropas Savienības Padomes 133. panta komitejas ietvaros (atbild par ārējās tirdzniecības politikas jautājumiem), kā arī divpusēji, t.sk. ministru līmenī, ar jaunās muitas ūnijas dalībvalstīm. Līdz šim Latvijai divpusēji un Eiropas Savienībai kopumā ir izdevies panākt partneru solījumu pēc laika pārskatīt un samazināt jaunās muitas ūnijas ievedmuitas tarifus.



Atbildīgais
Ekonomikas ministrija

Izziņas

Liene Guseva,  EM Ārējās tirdzniecības politikas nodaļas vecākā referente,
E-pasts: liene.guseva@em.gov.lv
Tālr.: 67013004

LR Ekonomikas ministrija (EM)

x

Paroles atgadināšana