Jaunumi ekonomikā

Lauku zemes izpircēju ievērībai!

Valsts zemes dienests (VZD)
25.05.2010

Lai lauku zemes izpirkšanas process noritētu sekmīgi, Valsts zemes dienests (VZD) vēlas informēt lauku zemju izpircējus par vairākām nozīmīgām lietām. Proti, līdz 2010. gada 31. maijam tiesības iesniegt iesniegumu lēmuma pieņemšanai par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu attiecīgajā VZD reģionālajā nodaļā ir tiem zemes izpirkšanas pieprasītājiem, kuri līdz 2009. gada 31. augustam ir iesnieguši izpirkšanai pieprasītās zemes robežu plānu reģistrācijai Kadastra informācijas sistēmā.

Līdz 2010. gada 31. augustam tiesības iesniegt izpirkšanai pieprasītās zemes robežu plānu reģistrācijai Kadastra informācijas sistēmā un iesniegumu lēmuma pieņemšanai par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu, ja līdz 2008. gada 1. septembrim ir veikta priekšapmaksa par izpērkamo zemi;

Personas, kuru pieprasītās zemes vienības Lauku zemes izpirkšanas reģistrā iekļautas ar nosacījumu, līdz 2010. gada 31. augustam var iesniegt VZD reģionālajā nodaļā:

• dokumentus, kas apliecina tiesības iegūt zemi īpašumā par samaksu;

• izpirkšanai pieprasītās zemes robežu plānu reģistrācijai Kadastra informācijas sistēmā;

• iesniegumu lēmuma pieņemšanai par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu.

Ja uz zemes atrodas mežaudze, papildus iepriekš minētajam, pēc pieprasītās zemes robežu plānu reģistrācijas Kadastra informācijas sistēmā un iesnieguma iesniegšanas lēmuma pieņemšanai par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu, VZD reģionālajā nodaļā jāiesniedz mežaudzes novērtējums. Savukārt, ja uz zemes atrodas ēkas vai būves, papildus jāiesniedz:

• dokumenti, kas apliecina būves piederību, piemēram, akts par būves nodošanu ekspluatācijā vai darījuma (pirkuma, dāvinājuma utt. līgums) dokuments, ja ēkas vai būves pieder zemes izpircējam;

• attiecīgās pašvaldības izziņa par to, ka uz izpērkamās zemes atrodas ēkas ar nenoskaidrotu piederību, ja ēkas vai būves nepieder ne zemes izpircējam, ne citai personai.

Visiem lauku apvidus zemes izpircējiem pēc lēmuma saņemšanas par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu saņemšanas līdz 2010. gada 30. decembrim jānoslēdz zemes izpirkuma līgums ar valsts akciju sabiedrību "Latvijas Hipotēku un zemes banka".

VZD vērš uzmanību, ka turpmāk lauku apvidus zemes izpircēji, kuriem VZD izsniegtajā lēmumā par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu norādīts, ka zemes izpirkuma līgums ar valsts akciju sabiedrību "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ir jānoslēdz citos termiņos, tai skaitā 3 mēnešu laikā vai līdz 2009. gada 30. decembrim, varēs noslēgt zemes izpirkuma līgumu ar valsts akciju sabiedrību "Latvijas Hipotēku un zemes banka" līdz 2010. gada 30. decembrim, nepieprasot VZD reģionālajā nodaļā jaunu lēmumu par zemes piešķiršanu īpašumā par samaksu.

VZD aicina zemes izpircējus zemes izpirkšanas procesam nepieciešamās darbības veikt savlaicīgi un neatlikt uz pēdējo brīdi.

Papildu informācija:

Valsts zemes dienests tālr. 67038600

Tieslietu ministrijas Administratīvais departaments tālr. 67036712

Valsts zemes dienests (VZD)

x

Paroles atgadināšana