Citas ziņas sadaļā
Dabasgāzes patēriņa zīmīgākās pārmaiņas Latvijas Energobilancē 2022
Enerģijas patēriņa struktūras pārmaiņas Latvijas Energobilancē 2022
Enerģētikas nozare Latvijas Energobilancē 2022
Nu kāpēc mums ar Elektrum atkal tā?
Inčukalna krātuvē gāzes apjomi ir lielākie pēdējo 6 gadu laikā
Latvijas energobilance 2022
Gads ar samazināto PVN likmi augļiem un dārzeņiem: pirmie rezultāti
Saeima pieņem 2017.gada valsts budžetu
Pret importa augļu un dārzeņu tirgotāju sāk kriminālprocesu par grāmatvedības dokumentu viltošanu
Par 211 tonnu graudu izkrāpšanu no zemnieku saimniecībām un privātpersonām aizturētas četras personas
Jaunumi ekonomikāZemkopības ministrs augsti novērtē zinātnieku izstrādātās jaunās pārtikas produktu pārstrādes tehnoloģijasAina Odziņa, AgroPols
18.01.2011 Zinātniskajā pētījumā Inovatīvas tehnoloģijas augstvērtīgu, drošu un veselīgu pārtikas produktu ieguvei no ģenētiski, fizioloģiski un bioķīmiski daudzveidīga augu un dzīvnieku izejmateriāla, kurš 2006.- 2009.gadā tika finansēts Valsts pētījumu programmas ietvaros, iegūtās atziņas jau ir ieviestas praksē kā kvalitatīvi pārtikas produkti, ko iecienījuši daudzi patērētāji, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Esmu gandarīts, ka pētījuma gaitā ir izstrādātas jaunas pārtikas produktu pārstrādes tehnoloģijas, kuras izmanto jaunu produktu ražošanā, pie tam lielākā daļa tehnoloģiju ir izstrādātas, ņemot vērā ražotāju vēlmes un ieteikumus. Pats nozīmīgākais, ka šobrīd liela daļa tehnoloģiju ir ieviesta ražošanā vairākos Latvijas pārtikas uzņēmumos. Tas veicinās ekonomisko aktivitāti nozarē, cels iekšzemes kopproduktu un, pats galvenais, patērētājam piedāvās veselīgus pārtikas produktus, zinātniskā pētījuma devumu tautsaimniecībai novērtē zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Pētījuma rezultātā radīti jauni pārtikas produkti, kurus ražo konkrēti uzņēmumi, piemēram, smiltsērkšķu- zemeņu nektārs (SIA Lāses), smiltsērkšķu marmelāde un smiltsērkšķu sāļā un saldā mērce (SIA Dienvidi Plus), upeņu sukādes (SIA Daro), aveņu spiedpaliekas uztura bagātinātāju ražošanai (SIA Aptiekas Produkcija), aveņu un upeņu spiedpaliekas konditorejas izstrādājumu ražošanai (SIA Lāči), kailgraudu mieži brokastu pārslu maisījumu ražošanai (SIA Visch energy, SIA Lejasķērzēni, SIA Baltās naktis, SIA Zelta Vārpa), topinambūra bumbuļa koncentrāts milti un čipsi (SIA ES-Saule), linsēklu atspiedu maluma un topinambūra bumbuļu koncentrāta maisījums (SIA Iecavnieks), topinambūra bumbuļu šķidrais koncentrāts (SIA ES-Saule), kā arī sākta topinambūru audzēšana komerciālos nolūkos (SIA Artišoks, SIA Topinambo). Pētījuma Inovatīvas tehnoloģijas augstvērtīgu, drošu un veselīgu pārtikas produktu ieguvei no ģenētiski, fizioloģiski un bioķīmiski daudzveidīga augu un dzīvnieku izejmateriāla mērķis atklāt jaunas metodes un tehnoloģijas veselīgas un drošas pārtikas ieguvei. Tā izpildē piedalījās Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), Latvijas Valsts Augļkopības institūts, LLU Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskais institūts Sigra, Latvijas Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts, Latvijas Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūts, Latgales lauksaimniecības zinātnes centrs, kā arī Latvijas Universitāte un tās institūti Bioloģijas institūts un Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūts. |