Jaunumi ekonomikā

Lauksaimnieki aicina iegādāties vietējā ražojuma preces

AgroPols
02.06.2011

Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta rīcībā esošās informācijas inficētie gurķi no divām Spānijas saimniecībām, kas ir izraisījuši cilvēku saslimšanu Vācijā, Latvijā nav ievesti.

Dienests ir uzsācis pastiprinātas pārbaudes ievestajiem gurķiem no Spānijas. Pārbaužu laikā pastiprinātu uzmanību pievērsīs tam, vai cenu zīmēs norādītā augļu un dārzeņu izcelsmes valsts sakrīt ar produktu pavaddokumentos norādīto informāciju. Jau no šī gada marta vidus dienesta inspektori, veicot svaigu augļu un dārzeņu kontroli, pastiprinātu uzmanību pievērš cenu zīmēs norādītajai informācijai un tam, vai tā sakrīt ar pavaddokumentos norādīto.

Tāpat PVD nosūtīja vēstules lielveikalu tīkliem ar aicinājumu neiegādāties tirdzniecībai Spānijas izcelsmes gurķus no Almērijas un Malagas provincēm.

Pēc informācijas, ko dienests saņem no Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmas kontaktpunkta, Spānijā ir apturēta divu saimniecību (Almērijas un Malagas provincēs) darbība, kuras tiek turētas aizdomās par piesārņotu gurķu izplatīšanu uz Vāciju. Saimniecībās ir noņemti augsnes, ūdens un produktu paraugi enterohemorāģiskās zarnu nūjiņas noteikšanai. Tāpat noskaidrots, ka saimniecība Malagas provincē strādā ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm.

Pārtikas un veterinārais dienests aicina iedzīvotājus, iegādājoties augļus un dārzeņus, noteikti pārliecināties par produktu izcelsmes valsti! Ja šaubāties, uzdodiet papildus jautājumus tirgotājiem, lai precizētu produkta izcelsmi, svaigumu! Pirms lietošanas uzturā augļus un dārzeņus noteikti rūpīgi nomazgājiet un uzglabājiet atbilstošā temperatūrā. Arī gatavojot ēdienu ievērojiet atbilstošus higiēnas pasākumus un neaizmirstiet mazgāt rokas!  

Vietējie lauksaimnieki negrasās lūgt aizliegt importa dārzeņu ievešanu Latvijā, tomēr, lai izvairītos no problēmām saistībā ar kaitīgās baktērijas EHEC izraisītu saslimšanu, aicina izvēlēties Latvijā ražotus produktus, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāve Krista Garkalne.

Kā ziņots, Vācija 28. maijā paziņoja, ka vairāk nekā 270 cilvēki smagi saslimuši, inficējoties ar, iespējams, uz Spānijas gurķiem atrastām zarnu nūjiņām E.coli. Tomēr vakar Vācijas veselības aizsardzības dienesti pauda šaubas, vai bīstamās baktērijas izplatībā tiešām vainojami gurķi. Tikmēr Spānijas dārzeņu - gurķu, tomātu un salātu - importu aizliegusi Beļģija un dažas citas valstis, bet saskaņā ar jaunākajiem datiem pēc inficēto dārzeņu lietošanas uzturā līdz šim Eiropā miruši jau 16 cilvēki.

"Aizliegt dārzeņu importu mēs nevaram, taču galvenā lieta, uz ko būtu jāvērš uzmanība, ir produkta izcelsme. Latvijā ievestā produkcija tiek kontrolēta, un nav šaubu, ka tā ir tīra no pircējiem bīstamām vielām. Par kvalitātes kontroli atbild Pārtikas un veterinārais dienests, taču tas nespēj izkontrolēt izcelsmi. Tas jādara citām tiesībsargājošajām institūcijām, kurām jāatbild ne tikai par produktu izcelsmes kontroli, bet arī par to, vai šādā ceļā valsts budžetam garām neiet ievērojami finanšu līdzekļi. Saistībā ar informāciju par daudzajiem saslimšanas gadījumiem Eiropā patērētājiem, lai izvairītos no problēmām, iesakām izvēlēties Latvijā ražotus produktus," norādīja Garkalne.

Garkalne uzsvēra nepieciešamību aizliegt tirdzniecības vietās pārdot jau izbērtu produkciju. "Jāpērk tikai no tiem pārdevējiem, kas tirgo no piegādātāja oriģinālajām kastēm. Tad varētu kontrolēt, ka netiek tirgoti produkcijas maisījumi, piemēram, kopā sabērti Latvijā ražoti un Spānijā ražoti gurķi."

Turklāt pircējiem jāpievērš uzmanība aizdomīgi zemai produkta cenai, jo novērotas situācijas, kad tirgotājs, cenšoties iespējami ātri pārdot nekvalitatīvu produkciju, precei uzliek neadekvāti zemu cenu, norādīja Garkalne, akcentējot, ka pagaidām dārzeņu ražotāji nejūt pastiprinātu pircēju pieprasījumu pēc vietējās produkcijas, jo "ir mēneša beigas un pircēju maksātspēja ir samazinājusies".

Latvijā līdz šim nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar infekciju, kas uzliesmojusi Vācijā un citās Eiropas valstīs, informēja Latvijas Infektoloģijas centrā.

Pēc Eiropas slimību kontroles un profilakses centra datiem, no 2. maija līdz 2. jūnijam ir saņemta informācija par 499 reģistrētiem saslimšanas gadījumiem ar hemolītiski urēmisko sindromu (HUS) Eiropas Savienības dalībvalstīs, tai skaitā Vācijā tika reģistrēti 470 saslimšanas gadījumi un deviņi nāves gadījumi.

Vēl viens nāves gadījums konstatēts Zviedrijā, kur kopumā ar šo infekciju saslimuši 15 cilvēki. Vēl saslimšanas gadījumi ar HUS reģistrēti Dānijā, Nīderlandē, Lielbritānijā un Spānijā.

Hemolītiski urēmiskais sindroms ir viena no smagākajām enterohemorāģiskās E.coli infekcijas klīniskajām izpausmēm, līdz ar to patiesais inficējušos personu skaits varētu būt vairākas reizes lielāks.

Ar šo infekciju cilvēks var saslimt, lietojot uzturā inficētu pārtiku - nepietiekami termiski apstrādātu liellopu gaļu, nevārītu pienu, augļus, dārzeņus vai sulas. Ir iespējama arī infekcijas pārnešana tieši no cilvēka uz cilvēku. Reģistrēti arī ar ūdeni saistīti infekcijas uzliesmojumi. Saslimšanu var izraisīt pat ļoti neliels baktēriju daudzums, nokļūstot cilvēka organismā.

Lai novērstu saslimšanas risku ar akūtām zarnu infekcijām, vajadzētu lietot drošus pārtikas produktus, dzērienus un dzeramo ūdeni, rūpīgi mazgāt augļus un dārzeņus. Tāpat nepeldēties ūdenskrātuvēs, kas nav šim mērķim paredzētas, vai ja ir šaubas par ūdens kvalitāti. Nepieciešams arī ievērot personīgo higiēnu un bieži mazgāt rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdienu gatavošanas, bērnu autiņu maiņas un pēc kontakta ar slimnieku, kam konstatēta infekcijas slimība. Cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu.

Slimības inkubācijas periods ir no vienas līdz astoņām dienām pēc inficēšanās. Tipiskākie saslimšanas simptomi ir krampjveida sāpes vēderā, pēkšņa, ūdeņaina vai asiņaina caureja, nereti arī vemšana un nespēja urinēt, temperatūra parasti nav izteikti paaugstināta. Ja cilvēkam ir novēroti šādi simptomi, nekavējoties jāsazinās ar ģimenes ārstu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana