Jaunumi ekonomikā

Lauksaimniecības sektora darījumu apdrošināšana šogad augusi par 13%

AgroPols
19.08.2011

Lauksaimniecības sektora darījumu apdrošināšana Latvijā šogad aktivizējusies un pieaugusi par 13%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, informēja kredītrisku apdrošināšanas kompānijas "Coface Latvia" pārstāvji. Tā pieaugusi arī pārējās Baltijas valstīs,
Tas vērtējams kā liels kāpums, jo lauksaimniecības sektora apdrošināšana Latvijā sākta tikai pagājušajā gadā.

"Coface Latvia" valdes priekšsēdētājs Māris Lukins šo tendenci skaidroja ar stabilitātes pieaugumu lauksaimniecības sektorā, pašu uzņēmēju aktivitāti un arī Eiropas fondu līdzekļu pieejamību, kas veicina darījumu pieaugumu.

Apdrošinās galvenokārt agrofirmas, kas audzē graudaugus, lopbarību, rapšus, sēklas, kā arī minerālmēslu ražotāji. Savukārt kā jauna tendence parādījusies vēlme apdrošināt ne tikai lauksaimniecības ražošanas uzņēmumus, bet arī zemnieku saimniecības, sacīja Lukins.

"Lai arī laika apstākļu dēļ lauksaimniecības sektorā neparedzamo risku pakāpe ir augsta un pēcapmaksas termiņi ir ļoti gari - pat 200 dienas -, ko nosaka sezonalitāte, Latvijas lauksaimniecības uzņēmumi ik gadu uzlabo savu kredītvēsturi un reputāciju. Tas ir pozitīvs signāls starptautiskajā darījumu vidē, jo vietējie ražotāji saņem iespēju iepirkt izejvielas citos tirgos. Lauksaimniecības nozare Baltijā kļuvusi paredzamāka, ko apstiprina arī jaunākie dati par eksporta pieaugumu lauksaimniecības sektorā Latvijā. Paredzam, ka kredītlimiti lauksaimniecības sektoram Latvijā turpinās pieaugt, jo tā ir arī kopējā tendence Eiropā," norādīja Lukins.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana