Jaunumi ekonomikā

"Zemnieku saeima" un "Balta" sadarbojas lauksaimniekiem pielāgotu apdrošināšanas risinājumu izstrādē

Aija Zariņa, AgroPols
23.11.2011

Apdrošināšanas sabiedrība "Balta" uzsākusi sadarbību ar Latvijas lauksaimniecības produkcijas ražotāju organizāciju "Zemnieku Saeima", lai sagatavotu īpašus, lauksaimnieku vajadzībām pielāgotus apdrošināšanas risinājumus, informēja "P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības" pārstāvis Oskars Kupše.

Zemnieku saimniecības vienmēr ir bijušas pakļautas dažādiem riskiem, kas tās piespiež cīnīties par savu pastāvēšanu. Lai arī zemnieki aktīvi izmanto iespēju savu īpašumu apdrošināt, kas daudzos gadījumos ir ļāvis izvairīties no iespaidīgiem izdevumiem vai pat biznesa zaudēšanas, pieredze liecina, ka zemnieku saimniecībām nav iespējams efektīvi piemērot standarta īpašuma apdrošināšanas nosacījumus.

Noslēgtā sadarbības līguma ietvaros "Zemnieku Saeimas" speciālisti konsultē "Baltas" ekspertus, lai tiktu izstrādāti jauni apdrošināšanas produkti ar vairākiem būtiskiem uzlabojumiem, kas ļautu efektīvāk pasargātu zemniekus no riskiem, ko rada dabas stihijas un dažādi tehniski negadījumi, - tiek paplašināts risku segums un ieviesti zemnieku saimniecību darba ciklam atbilstoši nosacījumi.

"Šajā sadarbībā mums būtiskākā ir iespēja sniegt apdrošinātājam specifisku informāciju par zemnieku vajadzībām, uz kā pamata top reāli izmantojami risinājumi, kas atvieglo mūsu biedru darbu. Pašlaik jau mums ir izstrādāti unikāli tarifi, kas sniedz ieguvumu līdz pat 15 procentiem. Turklāt, apzinoties to, cik lielus zaudējumus rada tehnikas dīkstāve, tai salūstot, jaunie apdrošināšanas nosacījumi paredz arī tādas būtiskas nianses kā tehnikas aizvietošanas iespēju. Tādējādi zemniekiem ir iespēja pilnvērtīgi pasargāt sevi no ievērojamiem zaudējumiem, kas var rasties, notiekot negadījumam viņu saimniecībās," stāsta "Zemnieku Saeimas" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

Jaunie apdrošināšanas risinājumi ir pielāgoti nozares darba ritmam un ņem vērā tehnikas noslodzi, piemēram, brīdī, kad kombains aktīvi strādā, apdrošināšanas maksājums ir lielāks, bet tad, kad tas gaida nākamo sezonu, maksājums tiek samazināts. Tāpat arī segumā iekļautajā saražotās produkcijas un izejvielu krājumu apdrošināšanā ir ņemts vērā, ka vienubrīd zemniekam to ir daudz, bet uz pavasari tādu var nebūt gandrīz nemaz. Tādējādi saimniecības var izvairīties no pārmaksas par apdrošināto krājumu daudzumu.

"Sadarbība ar "Zemnieku Saeimu" attīstās no gada uz gadu - arvien vairāk mēs izprotam viņu vajadzības, diskutējam, uzklausām lauksaimniekus. Mums ir svarīgi būt cilvēkam blakus arī tad, ja notiek nelaime. Ja ir apdrošināšanas polise, jūtam gandarījumu - mēs palīdzēsim, un cilvēks varēs strādāt tālāk, īstenojot savus plānus un sapņus," skaidro "Balta" valdes loceklis Aivars Vilnītis.

Kā liecina "Baltas" pieredze, pēdējos gados bijuši nopietni apdrošināšanas gadījumi, piemēram, par kaltēm, kad atlīdzību izmaksas bijušas ļoti lielas. Jaunas, modernas būves, kas aprīkotas ar jaunu tehniku, jaunu elektroniku, - bet ugunsnelaimes notikušas arī tādās vietās. Tāpat šogad vairāki zemnieki saņēmuši kompensācijas par akmeņu radītiem kombainu bojājumiem, mašīnu zādzībām vai šķirnes mājlopu bojā eju. Nopietnākajās nelaimēs kompensācijas sasniegušas vairāk nekā 100 tūkstošu latu apmēru.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana