Jaunumi ekonomikā

Lietotos traktorus uzdodot par jauniem, no ES fondiem izkrāpti līdzekļi 267 tūkst. latu vērtībā

AgroPols
29.11.2011

Policija aizturējusi personu grupu, kas Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem pārdeva lietotu lauksaimniecības tehniku, uzdodot to par jaunu, kā rezultātā no Zemkopības ministrijas Lauku atbalsta dienesta tika izkrāpti naudas līdzekļi 267 030,38 latu apmērā, informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Lita Juberte.

Pagājušā gada laikā trīs Latvijas iedzīvotāji darbojās Igaunijas uzņēmumā, kas Latvijā pārdeva lietotu lauksaimniecības tehniku, uzdodot to par jaunu. Šo tehniku iegādājās Latvijas uzņēmumi, kuri Lauku atbalsta dienesta projektu "Lauku saimniecību modernizācija" un "Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai" ietvaros, saņemot Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu, plānoja iegādāties jaunu lauksaimniecības tehniku.

Uz aizdomu pamata par krāpšanu lielos apmēros personu grupā 22. novembrī policija aizturēja trīs personas - divus vīriešus un vienu sievieti. 24. novembrī visi atzīti par aizdomās turētajiem un viņiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Par šo gadījumu 2011. gada 9. oktobrī Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 177. panta 3.daļas. Pašlaik turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

2011. gadā noziegumu skaits, kas saistīts ar ES finanšu līdzekļu izkrāpšanu ir palielinājies (pagājušajā gadā uzsākts viens kriminālprocess, savukārt, šogad - jau deviņi). Šī tendence skaidrojama ar to, ka ekonomiskās krīzes apstākļos strauji samazinājās tirgus pirktspēja un uzņēmumi, saglabājoties kredīta saistībām, zaudēja ienākumus meklēja papildus pelņas avotus.

Valsts policija arī turpmāk pastiprinātu uzmanību pievērsīs finanšu līdzekļu izkrāpšanas gadījumiem no ES fondiem, izveidojot informācijas apmaiņu ar reģioniem un turpinot iesākto veiksmīgo sadarbību ar Lauku atbalsta dienestu un LIAA (Latvijas investīciju un attīstības aģentūra).

AgroPols

x

Paroles atgadināšana