Jaunumi ekonomikā

Latvija un Azerbaidžāna vienojas par Latvijas eksporta palielināšanas iespējām

Ilze Vabole, AgroPols
11.06.2012

7. un 8. jūnijā zemkopības ministre Laimdota Straujuma atradās darba vizītē Azerbaidžānas Republikā, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Ceturtdien, 7. jūnijā, Laimdota Straujuma tikās ar Azerbaidžānas lauksaimniecības ministru Ismetu Dursun Ogli Abasovu un apsprieda iespējas kāpināt abu valstu savstarpējās tirdzniecības apjomus ar lauksaimniecības un zivsaimniecības produktiem.

„Sarunās ar Azerbaidžānas lauksaimniecības ministru un uzņēmējiem biju gandarīta dzirdēt, ka šajā valstī patērētāji augstu novērtē Latvijā ražotos piena produktus – krējumu, sieru, biezpienu, kā arī zivju konservus, ievārījumus un citu pārtikas produktus. Ņemot vērā Latvijā ražoto pārtikas produktu augsto kvalitāti, Azerbaidžāna pauda interesi palielināt Latvijā ražoto pārtikas produktu importu. Latvijas ražotājiem ir iespējas palielināt savas produkcijas eksportu uz Azerbaidžānu, jo šī ir liela valsts ar plašu tirgu un augstu pirktspēju,” pēc tikšanās ar Azerbaidžānas lauksaimniecības ministru sacīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Azerbaidžānas lauksaimniecības ministrs Ismets Dursun Ogli Abasovs pauda interesi par lauksaimnieku kooperāciju Latvijā, uzsverot, ka Latvija ir labs piemērs Azerbaidžānas Lauksaimniecības ministrijai un lauksaimniekiem kooperācijas jomā.

Tikšanās laikā parakstīts saprašanās memorands, kura mērķis ir veicināt Latvijas un Azerbaidžānas sadarbību lauksaimnieciskajā tirdzniecībā un investīciju piesaistē ar lauksaimniecību saistītajā uzņēmējdarbībā . Vizītes laikā zemkopības ministre Laimdota Straujuma kopā ar Latvijas uzņēmējiem apmeklē Azerbaidžānas lauksaimniecības un zivsaimniecības produktu ražošanas uzņēmumus.

Piektdien, 8. jūnijā zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Azerbaidžānas ekonomiskās attīstības ministru Mustafā Šahinu un Latvijas ražojumu importētājiem un vienojās par Latvijā ražotās produkcijas eksporta apjomu palielināšanu uz Azerbaidžānu. Abi ministri arī pārrunāja iespējas, kā efektīvāk veicināt Latvijas un Azerbaidžānas sadarbību investīciju piesaistē ar lauksaimniecību saistītajā uzņēmējdarbībā .

Azerbaidžānas ekonomiskās attīstības ministrs Mustafā Šahins tikšanās laikā augstu novērtēja Latvijas lauksaimnieciskās ražošanas izaugsmi, uzsverot, ka šīs valsts zemnieki labprāt apgūtu Latvijas lauksaimnieku un sevišķi lauksaimnieku kooperatīvu pieredzi gan efektīvas saimnieciskās darbības organizēšanā, gan dažādu moderno tehnoloģiju ieviešanā un izmantošanā lauksaimnieciskajā ražošanā.

„Latvijai un Azerbaidžānai ir vēlme uzlabot savstarpējo tirdzniecību ar lauksaimniecības un zivsaimniecības pārtikas produktiem, palielinot tirdzniecības apjomus un arī dibinot kopuzņēmumus. Intereses pēc mēs Azerbaidžānas vizītes laikā apmeklējām vairākus pārtikas veikalus un lielveikalus un redzējām, ka to plauktos diezgan plašā klāstā ir pārstāvēti Latvijas uzņēmumu ražotie pārtikas produkti – gan dažādi piena produkti un zivju konservi, tajā skaitā daudzviet iecienītās šprotes, gan čipsi, ievārījumi, dzērieni un citi. Azerbaidžānas tirgus ir liels, pirktspēja salīdzinoši augsta, tāpēc Latvijas pārtikas ražotājiem ir iespējas paplašināt saražotās produkcijas eksportu uz šo valsti,” pēc tikšanās ar Azerbaidžānas ekonomiskās attīstības ministru Mustafā Šahinu sacīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana