Jaunumi ekonomikā

Straujuma: Latvijā ražotie pārtikas produkti plašā klāstā atrodami Maskavas veikalos

Ilze Vabole, AgroPols
15.02.2013

13. un 14. februārī zemkopības ministre Laimdota Straujuma atradās divu dienu darba vizītē Maskavā, kur apmeklēja 20. starptautisko pārtikas produktu izstādi „PRODEXPO-2013” un Latvijā ražotu pārtikas produktu stendus „Rižskij dvorik”. 14. februārī zemkopības ministre Laimdota Straujuma Maskavā apmeklēja starptautisko pārtikas produkcijas izstādi „ProdExpo 2013” un tikās ar Latvijas pārtikas produktu ražotājiem, kas šajā izstādē potenciālajiem tirdzniecības partneriem popularizē savu produkciju, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. Zemkopības ministre apmeklēja arī vairākus Latvijā ražoto pārtikas produktu veikalus „Rižskij dvorik” Maskavas lielajos tirdzniecības centros.

„Vizītes laikā apmeklēju vairākus lielveikalus un biju gandarīta, ka Latvijā ražotie pārtikas produkti plašā klāstā ir atrodami Maskavas veikalos un pieejami Krievijas patērētājiem. Piemēram, Latvijas pārtikas produktu veikals „Rižskij dvorik” mazumtirdzniecības tīkla „Alije parusa” lielveikalā Maskavā ir ļoti izdevīgā vietā, kur visu laiku ir liela pircēju plūsma. Zemkopības ministrijai un Pārtikas un veterinārajam dienestam arī turpmāk ir jāturpina strādāt tā, lai veicinātu Latvijas pārtikas ražotāju produkcijas pārdošanas apjomu palielināšanu Krievijā, kā arī jāveicina Latvijas uzņēmēju sadarbība ar Krievijas partneriem, lai mūsu uzņēmēji drošāk dotos ar savu produkciju Krievijas tirgū,” uzsver zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Krievijas lielākajā starptautiskajā pārtikas produktu izstādē „ProdExpo 2013” ar savu produkciju pārstāvēti 26 Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumi. Izstādē „ProdExpo 2013” piedalās 2200 ar pārtikas ražošanu un tirdzniecību saistīti uzņēmumi no 55 pasaules valstīm.  2012. gadā izstādi „ProdExpo” Maskavā apmeklēja vairāk nekā simts tūkstoši apmeklētāju, no kuriem aptuveni 95 procenti bija pārtikas industrijas profesionāļi.

Krievija ir nozīmīgākais Latvijas tirdzniecības partneris, kas trešo valstu starpā ierindojas pirmajā vietā lauksaimniecības produktu eksporta ziņā. Kopš 2006. gada Latvijas lauksaimniecības produktu tirdzniecības bilance ar Krieviju ir pozitīva, t.i., no Latvijas uz Krieviju tiek vairāk eksportēts, nekā importēts. Kopš 2010. gada uz Krieviju eksportētās produkcijas apjomi ir būtiski palielinājušies, turklāt 2012. gada pirmajos desmit mēnešos tirdzniecības plūsmas apjomi ar Krieviju pārsniedz 2011. pilna gada rādītājus. 2012. gadā uz Krieviju tika eksportēti 29 procenti no visa Latvijas lauksaimniecības produktu eksporta. Galvenie Latvijas eksporta uz Krieviju produkti ir alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni, gaļas un zivju izstrādājumi, augoši koki un grieztie ziedi, kā arī piens un piena produkti.

2012. gada desmit mēnešos uz Krieviju tika eksportēti 29% no visa Latvijas lauksaimniecības produktu eksporta jeb 67% no visa Latvijas lauksaimniecības produktu eksporta apjoma uz trešajām valstīm. Latvijas eksporta apjoms uz Krieviju vērtības ziņā (476,8 milj. eiro) 2012. gada desmit mēnešos pārsniedza 2011. gada 12 mēnešu rādītāju (433,5 milj. eiro).

AgroPols

x

Paroles atgadināšana