Jaunumi ekonomikā

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme var sarukt vēl

Māris Ķirsons, Dienas Bizness
11.12.2008

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 23 % varētu tikt samazināta vēl par 2 %, ja tiktu saņemta piekrišana par palielinātās PVN likmes 21 % piemērošanu siltumenerģijai un elektrībai.


Tā Tautsaimniecības padomes sēdē, atbildot uz uzņēmēju jautājumu par iespējamu tālāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšanu, atzina finanšu ministra Ata Slaktera padomnieks Andris Miglavs.


Viņš norādīja, ka daudz labāk, ja tiek piemērota viena PVN likme visām precēm un pakalpojumiem. Pēc Ekonomikas ministrijas prezentētajiem datiem, IIN likmes samazināšana no 25 % līdz 23 % vienlaikus ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamā minimuma noteikšanu 90 Ls apmērā (iepriekš bija noteikts 100 Ls) budžetā rada samazinājumu tikai par 30 milj. Ls.


«Protams, būtu jārunā ar pašvaldībām par IIN likmes tālāku samazināšanu,» atzīst A. Miglavs. Viņš norāda, ka runa par šīm pārmaiņām varētu būt jau 2009. gadā, bez tam ar 2010. gadu ir plānots palielināt ar IIN apliekamo ienākumu bāzi - tādējādi ar šo nodokli tiktu apliktas gan dividendes, gan kapitāla pieaugums, gan arī citi ienākumi, kuri pašlaik ar šo nodokli netiek aplikti. 


Zaudē konkurētspēju 
Vairāki uzņēmēji pēc valdības lēmuma par IIN likmes samazināšanu no 25 % līdz 23 % norādīja, ka Latvijā darbaspēka nodokļi (pie līdzīgām ražošanas izmaksām) ir augstāki nekā Lietuvā un Igaunijā. Db jau rakstīja, ka Igaunijā IIN likme ir 21 %, turklāt Lietuvas jaunā valdība iecerējusi IIN likmi samazināt no pašreizējiem 24 % līdz pat 20 %. «Latvijas uzņēmēji ir konkurētnespējīgi, jo kaimiņvalstīs ir zemāki darbaspēka nodokļi un tie arī tādi paliks,» uzsvēra LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle. Viņa arī norādīja, ka sakarā ar valdības lēmumiem par PVN likmes palielināšanu ir saņemtas ziņas par to, ka daļa  uzņēmēju «piecēlušies kājās» un gatavojas aizet no Latvijas.


It īpaši, ja Latvijas valdības lēmumi ir pilnīgā pretrunā ar ES Komisijas nostādnēm - samazināt PVN likmi. To jau ir īstenojusi Lielbritānija, kas, lai stimulētu ekonomiku un padarītu preces lētākas pircējiem, no šā gada 1. decembra līdz 2010. gada 1. janvārim ir samazinājusi PVN likmi no 17.5 % līdz 15 %. 


Savukārt A. Miglavs norādīja, ka šobrīd jānovērš pamatcēlonis - Latvijas ekonomika nav pietiekami konkurētspējīga starptautiskajā tirgū, un tas bija redzams jau 2007. gada otrajā pusē, kad atalgojuma pieaugums visos sektoros pārsniedza produktivitātes pieaugumu un to nevarēja kompensēt ar cenas kāpumu, jo to tirgus neakceptēja. Viņš atzina, ka šobrīd, lai aizbērtu caurumu budžetā, tiek ne tikai mainīti nodokļi, kas būtībā samazina darbaspēka izmaksas, bet arī samazināts valsts pārvaldē strādājošo skaits, to atalgojums, kā arī tiek revidētas pilnīgi visas programmas un samazinātas subsīdijas par 25 %.


Valsts pārvaldē strādājošo īpatsvars pret iedzīvotāju skaitu Latvijā ir 3.8 %, Lietuvā 2.2 %, bet Somijā pat 2.1 %, kas liek būtiski apcirpt birokrātisko valsts aparātu, norādīja LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs. 

Dienas Bizness

x

Paroles atgadināšana