Citas ziņas sadaļā
Ekonomikas ministrija visticamāk ir ražīgākā literāro fantāziju radīšanas ministrija. Informatīvais ziņojums "Par Latvijas ekonomisko attīstību"
Procesi piena tirgū: cenu straujais kāpums ir beidzies
Ekonomikas jomā galvenās darāmās lietas
Stratēģijas izstrāde noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstībai Latvijā
Noturīgas un multifunkcionālas piena nozares attīstība Latvijā: izaicinājumi un risinājumi
Bez paradumu maiņas cilvēces izliešana notekcaurulē...
Viedoklis par 2020. gadā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pieņemšanu noteiktās Administratīvi teritoriālās reformas būtību, formulēšanas procesu un turpmāko ietekmi
Šī ekonomikas aste ir neglābjami iekaisusi, tas ir gangrēnas perēklis. Kuru vienkārši jāamputē
Andris Miglavs LZA konsīlijā par ATR-2019: VARAM īstenotā pieeja patiešām ir katastrofāla
Atklātā vēstule par Āfrikas cūku mēra ierobežošanas pasākumiem
ViedokļiArvīds Vilde: Nav pieļaujama cukura ražošanas nozares likvidēšana LatvijāArvīds Vilde, AgroPols
15.01.2007 Pirmkārt, ja paši cukuru neražosim, mums tas būs jāiepērk, vismaz par 25 – 30 miljoniem latu gadā, palielinot jau tā nenormālo importa pārsvaru pār eksportu. Kāpēc būtu jāieved tas, ko mēs paši varam saražot? Kāpēc būtu vajadzīgs kārtējais malēniskais risinājums. Latvijā cukuru ražo par trešdaļu mazāk nekā ir tā patēriņš un tas nekādi nedeformē cukura tirgu. Lai cukura ražošanu samazina valstis, kurās tā ir krietni lielāka par pašu vajadzībām, piemēram, Vācija, kas ražoja par 40% vairāk cukura, nekā vajadzīgs pašapgādei un tāpēc liekais cukurs bija jāeksportē, maksājot par to eksporta subsīdijas. Kāpēc Latvijai par to būtu jācieš? Kāpēc mums jābūt peramajam zēnam par citu pārkāpumiem? Nesaprotami, kāpēc mūsu valsts vadītāji un atbildīgie darbinieki to nav pratuši izskaidrot ES vadītājiem. Bet varbūt, atsevišķu personu savtīgo interešu dēļ, kā tas pavīd dažās ziņās, to nav gribējuši. Varbūt vēl tagad var protestēt pret šo Latvijai netaisnīgo lēmumu un panākt nosacījumu mīkstināšanu. Paradoksāli, ka Portugālē pēc iestāšanās Eiropas Savienībā sāka audzēt cukurbietes un uzbūvēja cukurfabrikas, bet mums esošās būtu jālikvidē. Otrkārt, nav apsvērumu, ko liksim cukura ražošanas vietā, kādas varētu būt eksportpreces līdzvērtīgas importējamā cukura apjomam. Varbūt atkal tas būs darba spēks no Latvijas uz valstīm, kurās ražošanas nozares tiek attīstītas, nevis likvidētas. Mēs gaužamies, ka esam trūcīgākā valsts Eiropā. Kā mēs varam būt bagāti, ja pietiekami neražojam. Bagātākas ir tās valstis, kas vairāk ražo. Latvija pirms kara trīsdesmito gadu nogalē kļuva bagātāka tāpēc, ka attīstīja gan lauksaimniecisko, gan rūpniecisko ražošanu un tās preču eksports pārsniedza importu. Tagad mūsu valsts vadītāju rīcība daudzviet ir pretēja. Ražošana daudzās nozarēs ir samazinājusies, dažās pat izbeigta. Šajā sakarībā cukura ražošanas izbeigšana būtu kārtējais solis Latvijas nabadzības virzienā. Cukurbietes ir kultūra, kas ļauj intensīvi izmantot zemi un no tās iegūt lielāko produkcijas daudzumu nosacītās vienībās, vienlaikus ceļot augsnes auglību un veicinot sekojošo laukaugu ražības palielināšanos. Aizstāt tās ar mazāk intensīvām kultūrām, piemēram, liniem vai mieža brāli kurināmā granulu ražošanai tautsaimnieciski nebūtu lietderīgi. Tiesa, agrāk linus audzēja arī Zemgalē, bet pirmskara gados no tiem atteicās, dodot priekšroku cukurbietēm un daudzgadīgiem zālājiem. Uzskatīja, ka tie ceļ lauku auglību, bet lini to noplicina. Nedaudz linus audzēja pašu saimniecību vajadzībām; grožiem, streņģēm auklām arī krekliem palagiem un galdautiem, īpaši kara laikā. Zemnieki atzina nepirkt to, ko var paši izaudzēt un saražot, ar to veicinot savu turību, un tādējādi ietaupītos līdzekļus izmantot saimniecības modernizācijai, bērnu skološanai. Treškārt, kāda ir garantija, ka mēs stabili tiksim nodrošināti ar vajadzīgo cukura daudzumu par pieņemamu cenu. Tādas nav. Pašlaik it kā pasaulē cukuru ražo vairāk nekā ir tā patēriņš. Bet situācija var mainīties. Sakarā ar ne visai stabilo stāvokli naftas ieguvē, tās produktu piegādē, krājumu izsīkšan un cenu pieaugumā arvien vairāk izejvielu, kas bija cukura ražošanai, tiek izmantotas biodegvielu ieguvei. Var pienākt brīdis, ka šīm valstīm būs izdevīgāk cukura vietā ražot biodegvielu un mūsu vajadzības pēc cukura tiks ignorētas. Ceturtkārt, ir jautājums par Latvijas neatkarību no ārvalstu piegādēm. Pašlaik meklē risinājumus par atkarības samazināšanu no ārvalstu piegādēm enerģētikas jomā, ieskaitot pat kārklu un apšu audzēšanu mūsu laukos kurinmā ieguvei. Turpretī neuztraucamies par nonākšanu citu valstu atkarībā cukura vajadzību nodrošināšanai, kā tas jau bija noticis vēl tikai desmit gadus atpakaļ. Tad, lai novērstu radušos cukura krīzi, tika pieņems Ministru kabineta lēmums par cukurbiešu audzēšanas un cukura ražošanas krasu palielināšanu, lai Latvijas iedzīvotājus un pārtikas rūpniecību apgādātu ar pašražotu cukuru. Tika izstrādāta, pamatota un sekmīgi realizēta šīs nozares attīstības koncepcija. Biešu cukura ražošana strauji palielinājās, sasniedzot 66-68 tūkstoš tonnu līmeni, divkārtīgi pārsniedzot gan pirmskara gan pēckara biešu cukura ražošanas līmeni. Aprēķini rādīja, ka Latvijā iespējams to vēl palielināt līdz 100 tūkstoš tonnām gadā, pilnīgi nodrošinot Latviju ar pašražotu cukuru. Tā to ir izdarījuši lietuvieši. Diemžēl 2000. gadā līdz ar valdības lēmumu par kvotu ieviešanu cukura ražošanas attīstība tika apturēta, nesasniedzot iepriekš izvirzīto mērķi. Un tagad ir virzība cukurbiešu audzēšanu un cukura ražošanu pilnīgi izbeigt, kas nozīmē ar vieglu roku pārsvītrot iepriekšējo gadu pūles un lielo līdzekļu ieguldījumu šīs nozares attīstībai. Ja desmit gadus atpakaļ, zemnieki tika aicināti veltīt maksimālās pūles cukurbiešu ražošanas palielināšanai, tad tagad tiek paziņots, ka tā nav vajadzīga. Vai valdībai nav jābūt politiski atbildīgai par to? Citādi iznāk kā teicienā: „Moris savu ir padarījis, moris var iet”. Piekrītot cukurbiešu audzēšanas un cukura ražošanas nozares likvidācijai dažu savtīgu personu interesēs valdība ir nodevusi zemniekus cukurbiešu audzētājus. Kāda gan var būt ticamība, ka tā sauktās restrukturizācijas rezultātā zemnieki netiks kārtējo reizi piekrāpti? Var mainīties situācija, likumi, palikušās cukurfabrikas var neiemaksāt restrukturizācijas fondā paredzētos līdzekļus un nebūs naudas par ko maksāt iecerētās kompensācijas. Papildus līdzekļi būs vajadzīgi arī cukura iepirkšanai. Piektkārt, demagoģiski ir solījumi, ka, īstenojot iecerēto reformu, cukura cena pie mums samazināsies par 30 - 36%. Ja arī vecajās Eiropas Savienības valstīs, kurās cukurs mazumtirdzniecībā bija dārgāks par latu kilogramā, pie šāda iecerētā samazinājuma tā cena varētu būt 70 līdz 80 santīmi kilogramā, t.i., apmēram līdzīga pašreizējām cenām mūsu veikalos, būtu naivi gaidīt, ka pie mums cukurs varētu kļūt par trešdaļu lētāks. Pašlaik cukurs ir lētāks valstīs, kas pašas to ražo, nevis ieved. Tā Latvijā un Lietuvā (ražo turpat divreiz vairāk cukura nekā Latvijā un neplāno to pārtraukt) tas tagad ir lētāks nekā Igaunijā, kas cukuru neražo. Cukurbiešu audzēšanas mehanizācijas līmenis Latvijā atbilst pārējo ES valstu līmenim, bet tehnikas izmantošanas efektivitāte sakarā ar lielākām cukurbiešu sējplatībām saimniecībās ir pat augstāka. Tā, piemēram, kontraktors (tehnisko pakalpojumu sniedzējs) Janssens no Kalkaras, stāstīdams par savu biznesu, īpaši uzsvēra, ka ar sešrindu pašgājēju kombainu „Holmer” sezonā novāc 500-600 ha cukurbiešu. Jautāts, kāpēc tik maz, ja Latvijā īsākā sezonā novāc līdz 1000 ha, viņš paskaidroja, ka cukurbiešu sējplatības saimniecībās ir mazas 6 - 8 ha un, lai sasniegtu lielāku izstrādi, jāapkalpo vairāk nekā simts saimniecību, kas saistīts ar lielu laika patēriņu pārbraucieniem. Līdzīga aina ir arī ar cukurbiešu sējmašīnu izmantošanu. Viens no izteiktajiem argumentiem, kāpēc jāizbeidz cukurbiešu audzēšana Latvijā, ir zemā biešu ražība – caurmērā 38,5 t/ha. Bet kāpēc netiek ņemts vērā, ka tā ir atkarīga no sasniegtā augšņu auglības līmeņa. Attiecīgi zema ražība ir arī citiem laukaugiem: graudiem rapsim, kartupeļiem u.c. Tā spriežot, iznāk, ka būtu jāatsakās arī no to audzēšanas. Pareizāk tomēr būtu celt laukaugu ražību, ielabojot augsni. Cukurbietēm pēdējā desmitgadē ražība ir ievērojami pieaugusi. Ja 1991.-1995. gados tā caurmērā bija tikai 20,7 t/ha, tad pēdējos gados, neskatoties uz nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, tā jau ir sasniegusi 38,5 t/ha, t.i. turpat divreiz augstāka, un turpina pieaugt. Labākajās saimniecībās tā pārsniedz 50 t/ha, cukura raža sasniedz 8 - 9 t/ha un līdzinās Eiropas līmenim. Arī Lietuvā un Somijā, kas turpinās cukurbiešu audzēšanu, cukurbiešu ražība nav augstāka kā Latvijā. Augstāku ražu ieguvi kavē arī ieviestā kvotu sistēma, jo ražība tiek regulēta, lai iegūtais biešu daudzums nepārsniegtu kvotā pieļauto. Uz jautājumu, kāpēc nav šādu pētījumu, LVAEI direktora Andra Miglava atbilde ir, ka Zemkopības ministrija nav to pasūtījusi. Kāpēc tas tā, kāpēc Zemkopības ministrijai ir tik šaura, vienpusīga attieksme pret cukurbiešu audzēšanas nozari? ES cukura ražošanas reforma tiek veikta nevis lai izbeigtu cukura ražošanu, bet, lai to sakārtotu tā, lai cukuru neražotu vairāk par tā patēriņu, nebūtu jāsubsidē liekā cukura eksports un padarītu biešu cukuru konkurētspējīgāku attiecībā pret cukurniedru cukuru. Racionālākais no restrukturizācijai piedāvātajiem un ES plaši atbalstītajiem risinājumiem būtu cukurfabriku pārkārtošana bioetanola ražošanai, izmantojot cukura kvotu samazinājuma dēļ pāri palikušās cukurbietes. Tomēr pret šādu risinājumu iebilst, piemēram, Jelgavas cukurfabrikas direktors, sacīdams, ka valstij nav bioetanola ražošanas programmas. Kāpēc nav šādas nozares saglabāšanas programmas, bet pāris nedēļās tiek izstrādāta tās likvidācijas programma? Cukura ražošanas likvidācija nelikvidēs tā patēriņu Latvijā. Ja mēs paši neražosim, to darīs citas valstis, ar to sev sagādājot lielāku cukura ražošanas apjomu un tā eksporta iespējas uz Latviju. Ja mūsu cukurfabrikas atzīst savu nespēju, varētu mūsu cukura ražošanas kvotas nodot lietuviešiem un piegādāt bietes Lietuvas cukurfabrikām. Ja mēs varam uz Lietuvu eksportēt pienu, kāpēc to nevarētu darīt ar cukurbietēm. Paņevežas cukurfabrika galvenajiem Latvijas cukurbiešu audzēšanas rajoniem pat atrodas tuvāk nekā Liepājas cukurfabrika. Iepriekšējos gados nelielos apmēros ar virskvotas cukurbietēm tā jau ir darīts. 2007. gadā būtu jāturpina cukurbiešu audzēšana un cukura ražošana, vienlaicīgi risinot jautājumus par ražošanas dažādošanu vai maiņu, piemēram, uzsākot bioetanola ražošanu. Restrukturizācijai paredzētie līdzekļi jāizmanto ražošanas pārkārtošanai, nevis tās likvidēšanai. Gribētos cerēt, ka mūsu valsts vadītāji būs tik saprātīgi, ka nepieļaus voluntārus, ekonomiski un politiski tik tuvredzīgus lēmumus par cukurfabriku un cukura ražošanas (līdz ar to cukurbiešu audzēšanas) nozares likvidāciju Latvijā. |