Viedokļi

Atklātā vēstule par Āfrikas cūku mēra ierobežošanas pasākumiem

AgroPols
17.01.2017

Vēršos pie Jums, lai aktualizētu problēmas risinājumu par Āfrikas cūku mēra ierobežošanu valstī.

Jau atkārtoti pēdējo gadu laikā esmu vērsusies dažādās institūcijās, lai atgādinātu, ka Latvijas nacionālo vērtību arsenālā ir savs, brīvi pieejams, pašmāju zinātnieku izstrādās pretvīrusu injekciju preparāts Larifāns, kas ar ļoti lielu varbūtību var būt aktīvs arī cīņai pret Āfrikas cūku mēri.

Praksē līdz šim Larifāns nav tieši pārbaudīts pret šo slimību, jo līdz šim Valsts institūcijas ir noraidījušas mūsu piedāvājumus izmantot iepriekš konstatētos saslimšanas gadījumus, kad Āfrikas cūku mēris, ar šīm zālēm bija reāli sasniedzams, lai izmēģinātu to efektivitāti, kura efektivitāte pēc teorētiskām aplēsēm varētu būt tuvu 100%.

Iepriekšējo reizi ar piedāvājumu Zemkopības ministrijā vērsāmies, kad bija iepriekšējais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums Latgalē. Toreiz saņēmām skaidrojumu, ka šāds problēmas risinājums ar zālēm Latvijai ir ekonomiski neizdevīgs. Lieki piebilst, ka atbilde bija mutiska. Acīm redzot, pakļaut riskam iznīcināt cūkkopību valstī, tiek uzskatīts par ekonomisku izdevīgāku risinājumu.

Lai neatkārtotos iepriekš minētā situācija, atklātā vēstulē vēršos pie ieinteresētām pusēm, ar piedāvājumu, kādā no slimību skartajām saimniecībām, cūku turēšanas vietā nodalīt nelielu teritoriju un vairāku dienu garumā injicēt Larifānu vēl nesaslimušām vai jau slimības skartām cūkām. No valsts puses nodrošināt šīs izolētās teritorijas norobežošanu uz eksperimentu laiku, prasītu daudzkārt mazāk līdzekļu un loģistikas, nekā masveidīga cūku iznīcināšana un utilizācija.

Negaidot īpašu atsaucību no valsts institūciju puses, vēršos pie preses un sabiedrības ar lūgumu aktualizēt šo jautājumu, jo paliekot tikai pie tiešajiem kontaktiem ar valsts institūcijām, nekādu problēmas risinājumu iegūt nevar, jo neviena iesaistītā valsts institūcija līdz šim nav bijusi un, visticamāk, nebūs ieinteresēta iziet ārpus savas komforta zonas un pakļaut sevi diskusijai par dažādo ES direktīvu atbilstību vai neatbilstību dažādām normām.

Šāda un līdzīga attieksme no dažādu institūciju puses pret vienu no Latvijas "veiksmes stāstiem"- "Larifan", kas 2005 gadā tika atzīts par vienu no ievērojamiem zinātnes sasniegumiem medicīnā Latvijā un 2014 tika atzīts par Inovatīvāko produktu Latvijā, nav nekas neparasts, jo šī preparāta teorētiskā un praktiski jau pierādītā efektīvā iedarbība uz ļoti plašu vīrusu spektru, ieskaitot īpaši bīstamās slimības, ir samērā neērta tēma dažādu nacionālo un Eiropas noteikto vadlīniju skatījumā, jo ar savu aktivitāti ir spējīga ietekmēt līdz šim izstrādātās procedūras, pēc kurām ir pieņemts vadīties. Tāds vai līdzīgs stāsts ir par daudziem oriģināliem Latvijas izgudrojumiem, kura spēju ieviest apritē, bremzē nesamērīgie birokrātiskie šķēršļi.

Ar šo vēstuli vēlos piesaistīt sabiedrības, mēdiju un valsts institūciju uzmanību Āfrikas cūku mēra izplatībai valstī, lai samazinātu Latvijas cūkkopju zaudējumus un nodarītu pēc iespējas mazāku kaitējumu Latvijas tautsaimniecībai kopumā.

Ar cieņu

Dr.med Guna Feldmane

SIA "Larifāns"

valdes priekšēdētāja

Larifan autore

AgroPols

x

Paroles atgadināšana