Viedokļi

"Rīgas dzirnavnieks": Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi Rīgas ražotājiem būtu pozitīvs signāls investoriem

Ilze Gabrāne, A/s "Rīgas Dzirnavnieks"
08.03.2010

Viens no lielākajiem graudaugu pārstrādātājiem Baltijā "Rīgas Dzirnavnieks" aicina Rīgas mēru un vicemēru ar reāliem darbiem atbalstīt ražotājus pilsētā un piešķirt tiem nekustamā īpašuma nodokļu atlaides, saskaņā ar likumā noteiktajām pašvaldības pilnvarām.

Kā uzskata "Rīgas Dzirnavnieks" ģenerāldirektors Sandis Jansons, tas veicinātu ne tikai Rīgā pašmāju ražotāju attīstību, bet arī būtu pozitīvs signāls ārzemju investoriem par ražošanas uzsākšanu Latvijā vai esošu ražotņu nepārcelšanu citviet.

Uzņēmums ir nosūtījis vēstuli arī Rīgas mēram N.Ušakovam un vicemēram A.Šleseram un cer jau drīzumā tikties, lai pārrunātu iespējas samazināt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) ražotājiem.

Sandis Jansons, "Rīgas Dzirnavnieks" ģenerāldirektors: "NĪN samazināšana varētu sekmēt pievilcīgākas nodokļu politikas veidošanos Rīgā, kas šobrīd ir ļoti svarīga rūpniecības attīstīšanā un ārvalstu investoru intereses par Rīgu saglabāšanā, lai tie nepārceltu ražotnes uz citām Austrumeiropas valstīm."

Saskaņā ar likuma normām pašvaldības pēc saviem ieskatiem var piešķirt nodokļu atvieglojumus atsevišķām NĪN maksātāju kategorijām, piemēram, ražotājiem, 90%, 70%, 50% vai 25% apmērā no aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas.

S.Jansons: "Ņemot vērā, ka ražotāji ir lieli nodokļu maksātāji pilsētai un rūpniecība ir noteikta par prioritāru tautsaimniecības nozari, sagaidām arī lielāku atbalstu no pašvaldības. Katrā ziņā Rīgā rūpnieku ieguldījums pilsētas nodokļa budžetā un nodarbinātības veicināšanā ir lielāks, nekā dažām šobrīd Rīgas domes atbalstītajām nozarēm. Tāpēc tā vietā, lai meklētu mistiskus investorus un virzītu šajā brīdī neproduktīvas nozares, aicinām Ušakova un Šlesera kungus noteikt ražotājiem Rīgā atlaides NĪN zemei un ēkām."

"Rīgas Dzirnavnieks" ražotnes platība ir 54 tūkst. kv.m, kopējās teritorijas platība aizņem 9 ha. Uzņēmums ir aprēķinājis, ka šogad par NĪN tiks nomaksāts vairāk nekā 50 tūkst. latu pašvaldības budžetā, kas ražotājam ir lielas izmaksas un sadārdzina produkcijas pašizmaksu.

"Rīgas Dzirnavnieks" pērn nodokļos nomaksājis 2,8 miljonus latu. Uzņēmums nodrošina darbu 90 darbiniekiem. Apgrozījums - 15,1 miljoni latu, no kura 30% veido eksports.

A/s "Rīgas Dzirnavnieks"

x

Paroles atgadināšana