Viedokļi

Saeimas lēmums – iespēja izvairīties no bankrota lielo siltumnīcu īpašniekiem

Aija Zariņa, AgroPols
23.04.2010

Akcīzes nodoklis dabasgāzei tiks piemērots no 1. jūlija, kas ir par diviem mēnešiem vēlāk nekā iepriekš lemtais, paredz 22. aprīlī Saeimas galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".

Grozījumi paredz neaplikt ar akcīzes nodokli dabasgāzi, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai, kā arī rūpnieciskās ražošanas procesos.

Papildus jau iepriekš paredzētajiem atvieglojumiem Saeima atbrīvoja no aplikšanas ar akcīzes nodokli dabasgāzi, kuru izmanto elektroenerģijas ražošanai, tostarp kombinētās iekārtās, kas ražo elektroenerģiju un siltumenerģiju. Akcīzes nodoklis nebūs jāmaksā par dabasgāzi, kuru izmanto rūpnieciskās ražošanas tehnoloģisko iekārtu darbībai un ražošanas telpu tehnoloģiski nepieciešamā klimata nodrošināšanai.

Tas lauksaimniekiem nozīmē iespēju nebankrotēt, apliecināja SIA "Mārupes siltumnīcas" valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš.

Kā norāda Bērziņš, viņa vadītais uzņēmums apsaimnieko 15 siltumnīcas vairāk nekā 30 hektāru platībā, un līdz šim vienu no lielākajiem slogiem veidoja tieši izmaksas par gāzes apkuri, kas pēdējā gada laikā augušas dubulti. Tā kā siltumnīcu apkurei gadā tiek patērēti vidēji 12 milj. m³ gāzes, akcīzes nodoklis būtu nāves spriedums uzņēmumam.

"Ja mēs bankrotētu, valsts zaudētu apmēram 4,5 miljonus latu nomaksātajos nodokļos, turklāt bezdarbnieku rindas papildinātu vismaz 400 siltumnīcu darbinieki," saka Bērziņš, atzīstot, ka Saeimas lēmums ļaus neizputēt daudziem siltumnīcu īpašniekiem.

Kā paredz Finanšu ministrijas (FM) virzītie likuma grozījumi, no šī gada 1.jūlija akcīzi par dabas gāzi nebūs jāmaksā tiem lauksaimniekiem, kuri izmanto dabas gāzi siltumnīcu apkurei un zemstiklu dārzeņu audzēšanai. Tādējādi ņemti vērā Zemkopības ministrijas ierosinājumi un iekļauts izņēmums ar atbrīvojumu no nodokļa nomaksas.

FM sagatavotais likumprojekts paredz, ka dabasgāzes piegādātājs aprēķina un maksā akcīzes nodokli par galalietotājiem piegādāto dabasgāzes daudzumu.

Akcīzes nodokli dabasgāzei aprēķina pēc šādām likmēm: izmantošanai par kurināmo - 15,6 lati par 1000 m³, bet izmantošanai par degvielu - 70 lati par 1000 m³.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana