Viedokļi

Jāpierod pie maziem plusiņiem

Sergejs Mahņovs, „LMR Āzene" komercspeciālists , Leta-Nozare
31.05.2010

Pērn bija jāmeklē risinājumi un jāpieņem tādi lēmumi, kas ļautu rūpnīcai [„LMR Āzene"] noturēt apgrozījumu un neapturēt ražošanu. Tie bija vairāki jauni produkti un pakalpojumi, kurus varējām piedāvāt tirgū - pērn sākām piedāvāt vecās tehnikas remonta pakalpojumus, kā arī nolietotās tehnikas renovāciju. Bieži vien gadās, ka vecajai tehnikai ritošā daļa vēl ir lietošanas kārtībā, bet virsbūve - kravas platforma - ir sarūsējusi. Rūpnīca sāka virsbūvju atjaunošanu, kas pircējam izmaksā lētāk nekā jaunas tehnikas iegāde.

Pagājušajā gadā sākām piedāvāt arī lauksaimniecības tehnikas nomu. Ja jau zemnieks nevar nopirkt, tad uz pāris dienām iznomāt var atļauties. Un tad šī tehnika nevis vienkārši atrodas noliktavā, bet strādā un pelna naudu.

Protams, tika veikta arī ražošanas optimizācija, loģistikas optimizācija, uzņēmuma administrācijas optimizācija. Nācās apmēram par trešdaļu samazināt darbinieku skaitu, gan administrācijā, gan arī inženieru sastāvā. Lielākoties tika pārdalītas funkcijas un uzņēmumā palika cilvēki, kas spēja pildīt ne tikai savu tiešo pienākumu blakusfunkcijas, bet spēja uzņemties arī atšķirīgu sfēru pienākumus. Samazināšana tomēr vairāk skāra administrācijas aparātu, kas treknajos gados nebija īsti caurspīdīgs.

Patlaban ir tā, ka mums jau sāk trūkt cilvēku, taču vairs nevaram atļauties maksāt to atalgojumu, kāds bija pirms 2-3 gadiem. Taču ir cits faktors - šāds atalgojuma līmenis var neapmierināt jaunāka gada gājuma speciālistus.

Šogad esam sajutuši zināmu ekonomikas sasilšanu. Pat aizvadītajā ziemas periodā, kas tradicionāli ir ar zemāku aktivitāti, salīdzinājumā ar 2008./2009. gada ziemu ir vērojams pieaugums. Protams, pagājušajā periodā iekrātos mīnusus šis mazais pluss vēl nesedz.

Tomēr tagad būs jāpierod pie šādiem maziem plusiem, un tie, kas pie tiem nemācēs pierast un domās, ka atkal var dzīvot ar plašu vērienu, tie smagi kļūdīsies. Lielos mīnusus ar šiem mazajiem plusiņiem būs jāsedz diezgan ilgi, varbūt pat pāris gadus. Es domāju, ka tā notiks gan mūsu šaurajā lauksaimniecības tehnikas apakšnozarē, gan metālapstrādē un mašīnbūvē kopumā.

Patlaban varam izdzīvot tikai pateicoties eksportam, jo vietējais tirgus ir cietis diezgan smagi. Pieprasījums lauksaimniecībā ir ļoti sarucis, jo kritās lauksaimniecības produkcijas iepirkuma cenas un zemnieki vairs nevarēja atļauties jaunas tehnikas iegādi.

Pilnu interviju ar Sergeju Mahņovu var lasīt biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

Informācijai:

SIA „LMR-Āzene" ir lauksaimniecības mašīnbūves rūpnīca, kas izveidojusies, apvienojot divus citus uzņēmumus - AS "LMR" ("Rigaselmash", dibināta 1946. gadā, Rīgas Lauksaimniecības mašīnbūves rūpnīca), kas bija pazīstama bijušajās PSRS teritorijā ar cietā organiskā mēslojuma izkliedētājiem ROU-6 un AS "Āzene" (dibināta 1994. gadā. Eksporta tirdzniecības uzņēmums).

Uzņēmuma pamatprodukcija ir izkliedētāji, mucas, puspiekabes, platformas, kokvedējs un elektroniskā svaru sistēma.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana