Viedokļi

Vietējie dārzeņi izkonkurē importu

Ilze Šteinfelde, www.nra.lv
17.06.2010

Šobrīd veikalos jau ir nopērkama Latvijā audzētā kabaču, salātu, rabarberu, loku, protams, arī gurķu un tomātu raža. Drīzumā pārdošanā parādīsies arī vietējie ziedkāposti, cukīni, burkāni, sīpoli, brokoļi un tūlīt pēc Jāņiem gaidāma arī jauno kartupeļu pirmā raža.

Kopš pagājušās nedēļas beigām Maxima XXX lielveikalos pircēji var iegādāties jauno, šogad augušo Latvijas kabaču ražu, savukārt jau šonedēļ šie dārzeņi būs nopērkami visos Maxima veikalos.

Kabači auguši zemnieku saimniecībā Ezerkauliņi, kas atrodas Salaspils novadā. "Tā kā jauno kabaču raža ir tikko sākusies un apjomi pagaidām ir salīdzinoši nelieli, vēl ir par agru izteikt prognozes, cik daudz spēsim izaudzēt. To, vai šis būs kabaču gads, varēsim secināt jūlija sākumā," teica zemnieku saimniecības Ezerkauliņi vadītāja Kristīne Brunovska.

Pērn Latvijā audzēto kabaču pārdošanas apjomi veikalu tīklā Maxima pieauga par 198%. Jau tagad Maxima veikalos pircēji var iegādāties Latvijā audzētus gurķus, tomātus, salātus, dažādus zaļumus, savukārt drīzumā veikalos parādīsies arī Latvijā audzētie jaunās ražas kāposti, Ķīnas kāposti, kartupeļi, burkāni un sīpoli.

Arī Rimi veikalu plaukti katru nedēļu tiek papildināti ar dažādiem pašmāju dārzeņiem un ogām. Jau šajā nedēļas nogalē Rimi veikalos būs nopērkamas pirmās Latvijā audzētās zemenes, kuras piegādās SIA Siguldas ogas. No sestdienas Rimi veikalos varēs iegādāties arī jaunos kāpostus, pašmāju spinātus un kolrābjus. Jauno ražu Rimi veikaliem piegādā kooperatīvā sabiedrība Mūsmāju dārzeņi, kas apvieno deviņas zemnieku saimniecības, kā arī septiņi citi Latvijas uzņēmumi. Cenas jaunajiem pašmāju dārzeņiem saglabāsies pērnā gada līmenī.

"Lai arī ziema bija īpaši gara un dažkārt sals visai bargs, šogad gaidāms labs vietējo dārzeņu un ogu ražas gads. Turklāt, salīdzinot ar pērno gadu, šogad daudzi dārzeņi nogatavojas un jaunā raža ienākas ievērojami ātrāk. Šogad viss aug griezdamies," sacīja z/s Galiņi saimniece Edīte Strazdiņa. "Faktiski var teikt, ka vietējie dārzeņi izkonkurē importu. Pašā ražas sākumā, kad vietējiem dārzeņiem ir augstākas cenas, pircēji rūpīgi apsver pirkumu, bet tad, kad cenas vairs būtiski neatšķiras, priekšroka tiek dota vietējiem," Neatkarīgajai skaidroja Rimi Latvia mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana