Viedokļi

Par spīti biezajam sniegam, uzņēmēji nezaudē optimismu

Aija Zariņa, AgroPols
07.01.2011

Lielā sniega daudzuma dēļ daudzi ceļi ir kļuvuši neizbraucami, atsevišķos novados pat izsludināta ārkārtas situācija. Tomēr, neskatoties uz to, uzņēmumi ir optimistiski un savlaicīgi veikuši priekšdarbus, lai produktu piegādes tirdzniecības vietām notiktu savlaicīgi, stāsta Ilze Gabrāne.

„Produktu piegādes dotajā brīdī ir īsts izaicinājums. Daudzās vietās Rīgā un arī citur Latvijā ir ļoti grūti izbraukt ar smagajām mašīnām. Pilsētā daudzas ielas ir pārtapušas par vienvirziena ielām un automašīnas nespēj izmainīties. Līdz ar to vienā reisā var apkalpot mazāk klientu, ir jāpieslēdz papildus automašīnas, kas savukārt sadārdzina produktu pašizmaksu.

Līdz šim mēģinām operatīvi reaģēt un ja rodas kādi sarežģījumi – piesaistām papildus resursus. Būtiskus produktu piegāžu traucējumus vienkārši nepieļaujam. Mūsu klienti ir rēķinājušies, ka produkcija tiek piegādāta savlaicīgi un to mēs arī nodrošinām.

Jāatzīst, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu būtiski ir pasliktinājies mazākās nozīmes ceļu kvalitāte. Arī pilsētu ielas ir mazāk tīrītas. Bažas rada fakts, ka ziema ir tikai tā pa īstam sākusies un vēl ir sagaidāmi vismaz divi izaicinājumu pilni mēneši,” skaidro AS „Rīgas dzirnavnieks” ģenerāldirektors Sandis Jansons.

AS Latfood valdes priekšsēdētājs Valdis Blūms norāda: „ AS Latfood ir sava loģistikas struktūrvienība, kas veic produktu piegādes uz tirdzniecības vietām Latvijā. Šoziem, neskatoties uz apgrūtinošiem braukšanas apstākļiem, kas radušies lielā sniega daudzuma dēļ, uzņēmums spēj nodrošināt visas piegādes savlaicīgi un pārrāvumi loģistikā par laimi nav bijuši. Tas pats attiecas arī uz šobrīd kritiskāko reģionu – Latgali.

Jāatzīst, ka laika apstākļu ietekme uz piegādēm faktiski ir neliela, un atbilstoša ziemas sezonai, kādu piedzīvojam katru gadu. Par spīti dabas stihijai, darbs nav traucēts un piegādes notiek katru dienu saskaņā ar plānu. Atsevišķas laika nobīdes bijušas slikto braukšanas apstākļu dēļ, bet tās nav atstājušas būtisku ietekmi. Nenoliedzami AS Latfood ražotie produkti uzņēmumam ļauj būt elastīgākam, salīdzinot ar piena, siera vai gaļas ražotājiem. Ja laika apstākļi pasliktināsies un veidosies grūti izbraucamas vietas, uzņēmums attiecīgi reaģēs un individuāli ar tirgotājiem meklēs risinājumus.”

Arī SIA "Ingman Saldējums" Baltijas reģiona direktors Normunds Labrencis skaidro, ka lielāko daļu "Ingman" saldējuma produkcijas piegādes tirdzniecības vietām veic pašu spēkiem: „Mūsu loģistikas sistēma ir izveidota tā, lai operatīvi diennakts laikā varētu izpildīt pasūtījumu jebkurā Latvijas vietā. Vēl līdz ziemas sākumam autoparks tiek savlaicīgi atbilstoši sagatavots. Jāatzīst, ka sasnigušie ceļi mūsu automašīnām nav radījuši nepārvaramus šķēršļus vai nerisināmas problēmas. Tai pat laikā jāatzīst, ka atbildīgie dienesti varētu ar lielāku rūpību izturēties pret ceļu tīrīšanu, kas radītu mazāku apdraudējumu uz ceļiem. Neskatoties uz to, pat uz attālākajiem reģioniem esam spējuši nodrošināt piegādes paredzētajos termiņos un apjomos.

Daudz lielākas problēmas sagādā ilgstošs elektrības zudums daudzviet Latvijā, kā rezultātā nedarbojas veikali vai to saldēšanas iekārtas, kas ir galvenais priekšnosacījums, lai uzglabātu mūsu produkciju - saldējumus.  Tas rada arī finansiālus zaudējumus gan tirgotājiem, gan ražotājiem, tāpēc jācer, ka valsts amatpersonas, Latvenergo un pašvaldības daudz aktīvāk iesaistīsies seku likvidēšanā un arī operatīvi rīkosies, lai no šādas situācijas izvairītos turpmāk.”

AgroPols

x

Paroles atgadināšana